fallback

Акция на седмицата - Биовет АД

Компанията добави общо 12,1% към пазарната си капитализация за последните пет търговски сесии, с което се нареди сред малкото повишаващи се за изминалата седмица

12:43 | 31.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Биовет АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. Позицията бе една от малкото повишаващи се за изминалата седмица.

Биовет добави общо 12,1% към пазарната си капитализация за последните пет търговски сесии до ниво от 3,70 лв. за ценна книга. Оборотът по позицията за изминалата седмица възлезе на 120 хил.лв.

Вчера компанията публикува финансовия си отчет за миналата година, който показа ръст на печалбата от близо 160% до 595 хил. лв. Нетните приходи от продажби пък отчитат лек спад от 1% до 102,52 млн. лв.

Компанията има положителен нетен паричен поток от оперативна дейност за миналата година в размер на 18,03 млн. лв. в сравнение с 14,58 млн. лв. за 2007 г.

Биовет АД произвежда фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. Фирмата разработва и междинни продукти и активни субстанции за фармацевтичната промишленост. Биовет също произвежда ензими и ензимни комплекси за употреба в животновъдството и в различни производства, сред които са хлебопроизводството, соко-пиво- и вино производството, производство на перилни препарати и текстилната индустрия.

Предприятието започва производствената си дейност през 1961 година с хлортетрациклин. Към настоящия момент Биовет произвежда своята продукция на 3 производствени площадки – в Пещера, Ботевград и Разград.

Основен акционер в дружеството е Хювефарма АД, което притежава 5 126 687 акции, или 75,58% от капитала.

На база данните от публикувания вчера годишен отчет на Биовет, съотношението цена/печалба на акция (P/E) достига 42,16. Коефициентът цена/продажби (P/S) е 0,24, а цена/счетоводна стойност (P/B) е 0,44.

За последните 12 месеца акциите на дружеството бележат спад от 75 на сто.

Материалът не представлява  препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 12.09.22 г.
fallback