fallback

Преглед на печата за 31 януари

Руският президент Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции за България, че газовата криза с Украйна няма да се повтори

09:40 | 31.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Медведев: Русия не носи отговорност за газовата криза в България в. Дневник

Руският президент Дмитрий Медведев отказа да даде гаранции за България, че газовата криза с Украйна няма да се повтори, защото по думите му "гаранции трябва да дадат тези, които са създали кризата". В интервю за БНТ, излъчено тази вечер в предаването "Панорама" Медведев отхвърли Русия да носи юридическа отговорност за щетите, нанесени на България от газовата криза.

"Прекрасно разбирам, че за липсата на доставки трябва да отговарят и двете държави – и държавите-транзитьори, и държавите доставчици или компаниите от тези държави. Не самите държави, защото те самите не доставят енергоносители. Но в крайна сметка юридическата отговорност трябва да се концентрира върху страната, която реално е виновна за неизпълнение на договора," каза руският държавен глава.

Кризата удари износа през Русе в. Стандарт

Световната финансова криза е довела до спад на износа през Русе на български стоки за страни извън ЕС. През октомври 2008 година износът е намалял с 3 на сто, през ноември – с 5 на сто, а през декември – 25 на сто спрямо същите месеци на предходната година.

Очакванията са експортът за първия месец на тази година да е минус 10-15 процента. От митницата в Русе не се ангажираха с коментар за спада на българския износ за страните членки на ЕС, тъй като те не го следят след приемането ни за член на съюза.

Оттам обаче отбелязаха, че за граничните пунктове в Русе е характерна тенденцията, българският износ към страни извън ЕС да надвишава по стойност вноса.

Брюксел ни мъмри за скъпи GSM услуги в. Сега

Да се намалят таксите за прехвърлянето на други оператори в българските мобилни мрежи, настоя вчера Европейската комисия. Ресорният еврокомисар Вивиан Рединг изпрати вчера писмо до нашата Комисия за регулиране на съобщенията (КРС), в което поиска бързи мерки.

Таксите за повикванията, направени от потребители на стационарни телефони към мобилните оператори, са прекалено високи. В момента в България таксата е 15.09 евроцента за минута при средна в ЕС от 8.7 евроцента, изтъква Рединг. Таксите за терминиране у нас са най-високи в целия Европейски съюз.

Отпада регистрацията по ДДС за търговците на цигари в. Новинар

Малко след като управляващите решиха търговците на цигари и тютюневи изделия да имат задължителна регистрация по ДДС до 1 януари, вчера на извънредно заседание депутатите от бюджетната комисия решиха да отменят това изискване. В четвъртък вечерта предложението на независимия депутат Мария Капон за отпадане на това задължение беше отхвърлено, както и внесената поправка от Ясен Попвасилев от ОДС за удължаване на срока за ползване на старите бандероли за цигари от сегашните три на шест месеца.

Председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров неотдавна коментира, че регистрацията по ДДС ще изкара на светло сивата икономика. Въпреки това обаче по мнението му промяната не е била достатъчно добре подготвена като процедура и създава повече проблеми, отколкото решава.

Така дребните търговци ще могат да продължат да продават цигари, без да са регистрирани по ДДС, но след като се направят промени в Данъчно-процесуалния кодекс, което ще стане другата седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:17 | 28.08.22 г.
fallback