fallback

Каолин отчита 10% ръст на продажбите за четвъртото тримесечие

Към настоящия момент дружеството не е в състояние да обяви прогнози за очакваните приходи и финансови резултати през 2009 г.

09:45 | 31.01.09 г.

Каолин АД отчита 10% ръст на годишна база на нетните неконсолидирани приходи от продажби през четвъртото тримесечие на 2008 г. до 30,6 млн. лв., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. За цялата 2008 г. ръстът на нетните продажби е с 15,5% до 121,7 млн. лв. Увеличеният обем продажби за отчетната година е генериран основно от клиентите в стъкларския сектор, строителството и екологичния сектор, се казва в прессъобщение на дружеството.

Нетният финансов резултат на дружеството за изминалата година е 8,1 млн. лева спрямо 17,2 млн. лв. за 2007 г. (12,7 млн. лв. след еднократните ефекти през 2007 г.).

Само за четвъртото тримесечие на 2008 г. дружеството реализира загуба от 290 хил. лв. спрямо 1,51 млн. лв. за съпоставимия период на 2007 г.

Текущият кофициент цена/печалба на дружеството е 7,23. Компанията изготвя и консолидиран отчет.

От началото на четвъртото тримесечие Каолин АД отчита известен спад в консумацията на определени икономически сектори – основно строителството и керамиката. Тази тенденция се запазва и през настоящото тримесечие на тази година, уточняват на дружеството.

В началото на 2009 г. Каолин АД пусна в действие един от основните си инвестиционни проекти от изминалата година – цех за производство на млени микропродукти (млян калциниран каолин и млян метакаолин) във фабрика Ветово. Произвежданите продукти са предназначени за каучуковата, хартиената и строителната промишлености. Сред крайните изделия, произвеждани с млян калциниран каолин са уплътнителите за електродомакински уреди, различни детайли от гума, строителни елементи и бои. В цеха ще се произвежда още млян метакаолин, който намира приложение в производството на високоякостни бетони,се казва още в прессъобщението.

Поради силната динамика в развитието на икономическата криза към настоящия момент дружеството не е в състояние да обяви прогнози за очакваните приходи и финансови резултати през 2009 г. Нормализирането на цените на петролните продукти към края на годината и намаляването на цените на фрахтовия пазар се очаква да рефлектират благоприятно върху структурата на разходите.

За последните 12 месеца акциите на Каолин АД са поевтиняли с 83,03% до 2,349 лв. за акция.

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 27.08.22 г.
fallback