fallback

Над 5,2 млрд. лв. загубили българските домакинства от борсовия спад

Стойността на акциите, собственост на физически лица, е намаляла с 62% на годишна база в края на третото тримесечие на 2008

13:25 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 5,2 млрд. лева са загубили домакинствата в България от спада на капиталовите пазари само до края на третото тримесечие на 2008 г., сочат данни в доклад на УниКредит Груп. Вълненията на световните пазари доведоха до снижаване на индекса Sofix с около 75% към края на септември спрямо пика му в средата на октомври 2007 г., което е причинило значително намаляване на активите на домакинствата с инвестиции на борсата.

В изчисленията за негативния ефект върху домакинствата са включени промените в цените на акциите, както и участието в различните колективни инвестиционни схеми (КИС), инвестиции на пенсионни фондове и застрахователни компании.

Стойността на търгуваните публично акции, собственост на физически лица, е намаляла средно с 62% на годишна база в края на третото тримесечие на 2008, като ситуацията се е влошила още през октомври и ноември.

По подобен начин, макар и с по-малка тежест, инвестициите на домакинствата в КИС намаляват до 448 млн. лв. от 991 млн. лв. в края на 2007 г., става ясно от доклада.

За разлика от активите, структурата на пасивите на домакинствата остава сравнително стабилна след наблюдаваното в последните години увеличение на дела на ипотечните кредити. Прогнозите на анализаторите са, че през 2010 г. делът на ипотечните заеми ще малко над 40% от всички заеми, което е близо до дела им в момента.

Относително стабилната структура на пасивите може да бъде обяснена и с намаления апетит към задлъжняване, който започна да се наблюдава още през четвъртото тримесечие на 2008, ще продължи и през следващите години.

Съчетанието от намаляване на стойността на алтернативните активи и сигурността на депозитите води до бързо нарастване на дела им в общото богатство на домакинствата до 68% към края на септември 2008 по данни на УниКредит, което е увеличение спрямо 56% в края на 2007. Прогнозите са, че тази тенденция ще продължи и така до 2010 г. делът на депозитите ще е над 70% на сто в портфейлите на домакинствата. 

„Като цяло очакваме съотношението пасиви/активи на домакинствата да остане сравнително непроменено малко над 60% в следващите години до края на 2010 г., в сравнение с 47% средно за региона на ЦИЕ в края на 2008. Нетното финансово богатство ще се стабилизира на нива от около 19-20% от БВП, под нивата предхождащи кризата”, казват икономистите на финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 09.09.22 г.
fallback