fallback

Холдинг Пътища с близо 40% спад на продажбите през четвъртото тримесечие

За цялата 2008 г. неконсолидираните продажби на Холдинг Пътища АД намаляват с 17% до 75,8 млн. лв.

12:44 | 30.01.09 г.

Холдинг Пътища АД отчита 38,57% спад на нетните приходи от продажби до 25,9 млн. лв. през четвъртото тримесечие на 2008 г., спрямо съпоставимия период на 2007 г., показва неодитирания отчет на дружеството публикуван в Бюлетин Investor.bg.

Нетната печалба намалява с 97% на годишна база до 953 хил. лв. за четвъртото тримесечие на 2008 г. През 2007 г. имаше еднократен ефект от сливането на дъщерни дружества, на които се дължеше основната част от печалбата.

За цялата 2008 г. неконсолидираните продажби на Холдинг Пътища АД намаляват с 17% до 75,8 млн. лв. Неконсолидираната печалба намалява с 83,3% до 5,44 млн. лв.

Дружеството публикува консолидиран отчет, в който се акумулират основна част от продажбите му.

Към 31 декември текущите активи на дружеството са за 151,5 млн. лв., а текущите пасиви за 100,3 млн. лв. От текущите активи основно перо за 127,5 млн. лв. са вземанията от свързани предприятия.

За последните 12 месеца дружеството е загубило 88,34% от пазарната си капитализация до 1,95 лв. за акция в 12:06 ч. днес.

Дружеството работи основно на българския пазар на пътностроителни услуги, където обемът на поръчките е в пряка зависимост от държавния бюджет, бюджета на общините и международните спогодби за финансиране на проекти и дружеството не може да влияе върху този обем, се казва в доклада за дейността.

Във връзка със засилената конкуренция намалява нормата на печалба, заложена в тръжните оферти с оглед спечелване на търга. Най-голямо въздействие върху финансовото състояние и ликвидността на Холдинг Пътища АД оказва забавянето на плащанията от страна на Национална Агенция „Пътна инфраструктура”, което е и причина за забавяне изпълнението на повечето обекти, уточняват още от дружеството.

Друг фактор, който оказва пряко влияние върху дейността на дружеството е волатилността на цената на горивата, които са съществено перо от разходите на холдинга и повишаването и може да доведе до оскъпяване изпълнението на вече спечелени обекти.

Дейността на фирмите, заети в сферата на инфраструктурата, в т.ч. и Холдинг Пътища АД, има ясно изразен сезонен характер. Строителството, рехабилитацията и текущото поддържане на пътища се извършват през периода март-октомври, а периода на зимно поддържане на пътищата обхваща времето от ноември до края на февруари.

Голяма част от дейността на Холдинг Пътища АД през последните години е свързана с европейските фондове. От началото на 2008г. са спрени плащанията за България по проекти, финансирани по програми ИСПА, ФАР и САПАРД във връзка с констатирани нередности при изразходването на парите. Съществува риск страната да загуби достъп до европейско финансиране и по структурните и кохезиония фонд на ЕС, ако не докаже, че може контролира правилното изразходване на европейските пари.

Свързани компании:

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:42 | 11.09.22 г.
fallback