fallback

Преглед на печата за 30 януари

08:01 | 30.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Кабинетът ще се спасява от кризата със строителство

в. Дневник

Правителството ще инвестира приоритетно в строителство на инфраструктура. Това е позицията, около която се е обединила тройната коалиция, след като всички министерства представиха инвестиционните си програми. Бюджетът за тях е 5.6 млрд. лв. До ведомствата е била спусната директива да редуцират плановете, предвиждащи внос на транспортни средства, техника и оборудване. Според Милен Велчев от НДСВ програмата не трябва да допуска разрастване на търговския дефицит, а парите трябва да се влеят в българската икономика. Най-сигурният начин за това според Йордан Цонев от ДПС е средствата да се вложат в строителство. От НДСВ допълниха, че където е необходимо, все пак ще се придобиват и активи и дадоха за пример здравеопазването.

Шефката на фонд "Земеделие" сама блокирала програма САПАРД

в. Дневник

Поради административен гаф на новия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Ализан Яхова плащанията по програма САПАРД ще бъдат блокирани за неопределено време, докато Европейската комисия не одобри одиторите, които имат право да разписват заявленията за финансирането. Проблемът лъснал в началото на седмицата, когато националният ръководител на еврофондовете и програма САПАРД Димитър Ивановски е върнал на Яхова искания за плащане. Причината е, че документите били разписани от шефката на отдел "Европейско финансиране" Десислава Ковачева, чиято акредитация е отнета от Брюксел още през ноември 2008 г. Това е станало по настояване на тогавашните шефове на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев и на САПАРД Константин Паликарски.

Предплатените карти - само до 2010 г.

в. Новинар

От 1 януари 2010 година мобилните оператори да се задължават да събират личните данни на потребителите на предплатени карти, решиха вчера депутатите от парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Народните представители решиха да задължат комисията за регулиране на съобщенията да разработи до 30 септември т.г. правила за начина, по който да се събират данните и за вече продадените карти. Мотивите за това обобщи Камен Костадинов от ДПС. По думите му тази разпоредба не ограничава бизнеса на операторите, нито личната свобода на гражданите. Идеята е превенция и затрудняване на престъпниците.

Затварят за нарушения строителна фирма

в. Стандарт

Варненска строителна фирма ще бъде затворена заради повторно нарушение на трудовото законодателство, съобщи началникът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Фирмата била подизпълнител на голям строителен обект, на който през септември миналата година са установени 7 работника без трудови договори. Тази година отново били открити други четирима души. Според новите законови промени при първо нарушение работодателят е длъжен да плати по 15 000 лв. за всеки човек без договор. При повторно нарушение, извършено в рамките на една година, се стига до прекратяване дейността на фирмата.

Още 500 шивачки и строители на улицата

в. Стандарт

Нова вълна от съкращения през февруари и март оставя на улицата 500 шивачки и строители в Пиринския край. Това съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта" в Благоевград. Уведомления за готвените масови съкращения са подали шест фирми, сред които са шивашките "Пирин текс" в Гоце Делчев и "Неокнит" в областния център, както и строителната "Керамика" АД. Няма да има значително увеличение на безработицата в региона, прогнозира експертът Пепи Таковска. Доста от останалите на улицата хора ще преминат курсове за преквалификация, други пък ще бъдат назначени на работа във фирми от същия бранш, които търсят работници. 

Старите бандероли за цигари ще са в сила до март

в. Сега

Опитите на производители на цигари да се уредят с 3 допълнителни месеци продажби по старите цени се провалиха. Вчера бюджетната комисия в парламента гласува против предложението на независимата Мария Капон за удължаване на гратисния срок до средата на 2009 г. Сега законът предвижда евтините цигари с миналогодишния акциз да се продават до 31 март. Ако фабрика има непродадени цигари със стар бандерол след 31 март, те ще трябва да се унищожат. Оказа се, че фабриката, която значително е прекалила с презапасяването със старите бандероли е "Слънце - Ст. Загора табак". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
fallback