fallback

Унифарм с 8% ръст на продажбите, съкращава 10% от персонала

Печалбата се увеличава с 230%

14:56 | 29.01.09 г.

Унифарм реализира 230% ръст на печалбата до 1,85 млн. лв. за 2008 г. и ръст на продажбите от 8% до 18,7 млн. лв., стана ясно на организирана от дружеството пресконференция.

Увеличението на печалбата се дължи на внедрени нови технологии, с което се намаляват 2-3 пъти енергийните разходи, уточниха от Унифарм. Делът на продажбите към Софарма е 36% от общите. Провежда се и програма за съкращаване на 10% от персонала.

Огнян Палавеев, председател на УС, заяви че ще бъде разпределен дивидент за 2008 като точният му размер ще бъде определен след април месец, когато ще има по-голяма яснота относно кризата в България.

Продължават усилията на дружеството за по-голям акцент върху генеричните лекарства, тъй като те заемат най-голям дял в държавните разходи за медикаменти. Вземанията от болници от страна на Унифарм са на стойност между 1 и 1,5 млн. лв. като те са просрочени между 6 месеца и 1 година. Очаква се тяхното по-голямо просрочие при неблагоприятно развитие на кризата и държавните приходи.

Дружеството има слаба задлъжнялост към банки, като вероятно те ще се увеличат поради това, че се планира старт на строеж на нов цех до края на годината.

Унифарм е в процес на продажба на имот в Елин Пелин, чиято площ е 11 декара. На площадката в квартал Дървеница в София дружеството изпитва недостиг на площи.

Последната сделка с акции на Унифарм е от 12 януари на ниво от 23 лв. за брой.

Свързани компании:

Унифарм АД(59X)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
fallback