fallback

ЕК ни дава 20 млн. евро за строежа на газопроводна връзка с Гърция

Комисията ще отдели средства и за свързване на газовите системи на България и Румъния, като размерът им предстои да се уточни

15:47 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия отпуска 20 млн. евро за реализиране на газова връзка между България и Гърция, по-конкретно за изпълнение на проекта Хасково-Комотини. По предварителни оценки реализацията на проекта ще струва около 120 млн. евро. Отделят се средства и за свързване на газовите системи на България и Румъния.

Това стана известно след заседание на Европейската комисия днес. На него са уточнени проектите, които ще се финансират с допълнителни неизползвани средства от бюджета на Европейския съюз по линия на плана за възстановяване от икономическата криза и за укрепване на енергийната сигурност на ЕС след кризата, предизвикана от спрените в началото на годината доставки на руски газ за Европа.

Допълнителните средства възлизат общо на 5 млрд. евро. От тях 3,5 млрд. евро се отделят за енергийни проекти, 1 млрд. евро - за осигуряване на достъп до широколентов интернет и 500 млн. евро - за посрещане на „новите предизвикателства“ по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС.

В приетия документ за изразходването на 5-те млрд. евро е внесена само една поправка спрямо първоначалния вариант и тя е за европейско финансиране за свързването на газопреносните мрежи между България и Румъния.

Поправката е одобрена и включена в документа след изказване на българския еврокомисар Меглена Кунева, а размерът на средствата за проекта скоро ще се уточни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 08.09.22 г.
fallback