fallback

Нов спад в бизнес климата, мениджърите чакат подобрение на средата

Понижението на показателя, което през предходните три месеца беше значително, през януари се забавя до 0,6 пункта

12:40 | 28.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

С 0,6 пункта се понижава бизнес климатът в страната през януари спрямо декември, отчитат бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ). През предходните три месеца също имаше спад, който беше и доста по-значителен. За декември например понижението достигна 18,8 пункта, или доста под дългосрочната средна стойност за последните десет години.

Във всички наблюдавани отрасли – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги - се отчита слабо намаление през първия месец на настоящата година.

В промишлеността спадът е с 0,6 пункта спрямо декември. Мненията за настоящото бизнес състояние на предприятията са се влошили в сравнение с декември 2008 г. с 10,1 пункта, но очакванията на стопанските ръководители за следващите шест месеца са по-благоприятни.

Настоящата производствена активност се оценява като понижена в сравнение с предходния месец, същевременно и равнището на поръчки за местния пазар и за износ се е понижило. За следващите три месеца обаче предприятията предвиждат известно възстановяване на дейността.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, която е увеличила негативното си влияние, и недостатъчното търсене от страната и чужбина.

През периода октомври 2008 - януари 2009 г. средното натоварване на мощностите в промишлеността намалява с 3,9 пункта и се оценява на 70,6%. Оценките за конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара в и извън страните от Европейския съюз леко са се влошили в сравнение с преди три месеца. Същевременно стопанските ръководители са песимистично настроени и за износа през следващите три месеца.

Относно продажните цени няма очаквания за тяхното увеличение през следващите месеци.

В строителството през януари 2009 г. бизнес климатът продължава да пада, но по-бавно (0,6 пункта). Оценките на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията са по-ниски със 7,8 пункта спрямо декември, но същевременно прогнозите за следващите шест месеца са по-оптимистични. Същите изменения се наблюдават и в оценките за настоящата и очакваната строителна активност.

Увеличава се броят на клиентите със закъснения в плащанията в сравнение с предходния месец. Осигуреността на производството с поръчки продължава да намалява, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. Очаква се и намаление на персонала.

През януари несигурната икономическа среда отново е основният фактор, затрудняващ в най-голяма степен дейността в строителството. Броят на предприятията с финансови проблеми се увеличава, като се засилва и негативното влияние на неблагоприятните климатични условия.

Прогнозите на строителните предприемачи за продажните цени в бранша са в посока намаление.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно също е неблагоприятна. Песимизмът на мениджърите в сектор расте, но и тук очакванията за следващите шест месеца са да настъпи известно подобрение.

Продажбите през последните три месеца са слабо повишени (при леко занижени настоящи стокови запаси), като в сравнение с декември 2008 г. се наблюдава нарастване на дела на търговците на дребно, които прогнозират запазване на обема на продажбите през следващите три месеца главно за сметка на тези, които предвиждат неговото увеличаване. В същата посока са и промените в очакванията за поръчките към доставчиците и движението на персонала.

Преобладаващите очаквания за продажните цени в търговията на дребно са те да останат същите през следващите три месеца.

При услугите няма съществена промяна нито в оценките за сегашната среда, нито в очакванията за бъдещето. Мениджърите казват, че търсенето на услуги пада, за следващите три месеца се очаква то да се задържи на същото равнище, т.е. не се предвижда нов спад. Около 14% от запитаните дори прогнозират увеличение. И в този сектор са планирани съкращения на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 04.09.22 г.
fallback