fallback

EK планира да даде 250 млн. евро за „Набуко“

Преди проектът да набере каквито и да е средства обаче, трябва да бъде постигнато политическо споразумение

09:53 | 28.01.09 г.

Европейската комисия възнамерява да инвестира 250 млн. евро за изграждане на газопровода "Набуко", съобщи Financial Times. 

Сумата покрива само 3% от очакваните разходи, но ще послужи като капиталова база за последващи финансирания. Това е един от първите сигнали за действие от страна на Европейския съюз в посока диверсификация на енергийните доставки след руско-украинския газов спор, пише FT.

Предложеното финансиране за „Набуко“ е част от пакет от стимули на стойност 5 млрд. евро за различни инфраструктурни проекти. Комисията ще представи проекта в четвъртък.

От унгарската петролна и газова компания Mol, която е член на консорциума по изграждането на „Набуко“, казват, че спорът между Русия и Украйна е преобразил преговорите по проекта, чийто прогрес е разочароващо бавен, откакто е бил предложен за първи път през 2002 г.

„Три месеца по-рано, в случай на забавяне, никой нямаше да се притесни много. Сега е абсолютно различно,“ казват от Mol.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) съобщи във вторник, че е готова да покрие до 25% от разходите за „Набуко“, което се равнява на над 2 млрд. евро.

Въпреки това в изявление от срещата на високо ниво в Будапеща президентът на ЕИБ Филип Мейстад предупреди, че преди проектът да набере каквито и да е средства, трябва да бъде постигнато политическо споразумение.

По думите на премиера Сергей Станишев, който също се включи в срещата, страните, които участват в реализацията на газопровода „Набуко”, са се ангажирали до лятото да се прецизира междуправителственото споразумение за проекта.

Пакетът от стимули на ЕК за 5 млрд. евро включва 3,5 млрд. евро за енергийни проекти като изграждане на трансгранични газови и електрически връзки между страните-членки, 500 млн. евро за вятърни електроцентрали и по 250 млн. евро за пет пилотни проекта за тестване на нови технологии за събиране и съхраняваме на въглеродни емисии от електроцентралите.

Още 1,5 млн. евро ще бъдат използвани за повишаване на достъпа до широколентов интернет в в селските райони.

Предложението предстои да бъде одобрено от държавите-членки и от Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 09.09.22 г.
fallback