fallback

До лятото подписват междуправителствено споразумение за „Набуко“?

Приета е декларация, в която се посочва, че газопроводът "Набуко" е водещ проект в енергийната политика на ЕС

17:18 | 27.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Страните, които участват в реализацията на газопровода „Набуко”, се ангажираха до лятото да се прецизира междуправителственото споразумение за проекта, защото без него трудно можем да очакваме успех, е казал днес в Будапеща премиерът Сергей Станишев, при участието си на срещата на високо ниво на страните, ангажирани с проекта, съобщи правителствената информационна служба.

Министър-председателят е уточнил, че съвсем скоро са започнали конкретните разговори по междуправителственото споразумение и „България има много конструктивна и активна позиция, която се оценява подобаващо от ЕК и страните-участнички по проекта“.

Като друг важен момент Станишев е откроил ангажимента на чешкото председателство на ЕС, на ЕК и на финансовите институции на общността – ЕБВР и ЕИБ, за финансова подкрепа на газопровода.

Участниците в срещата на високо равнище в Будапеща са приели декларация, в която се посочва, че газопроводът е водещ проект в енергийната политика на ЕС.

Министър-председателят Сергей Станишев е съобщил още, че развитието на проекта „Набуко” ще бъде една от водещите теми в пролетния Европейски съвет през март.

За форума в унгарската столица вчера и днес са президентът на Азербайджан Илхам Алиев, премиерът на Чехия Мирек Тополанек, еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс, австрийският икономически министър, румънският министър на икономиката, министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция, египетският министър на петрола и др. В Будапеща са и президентите на Европейската банка за възстановяване и развитие Томас Мироу и на Европейската инвестиционна банка Филип Мейстад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 16.08.22 г.
fallback