fallback

Мажоритарят на КТБ продава 30% от банката на Султаната на Оман

Сделката ще се извърши след получаване на разрешение от БНБ и КЗК

16:55 | 27.01.09 г.

Султан Кабус бен Саид

Мажоритарният собственик Корпоративна търговска банка АД, Бромак ЕООД, е сключил предварителен договор за продажба на 1 800 000 броя акции, представляващи 30% от капитала на банката, съобщи КТБ чрез БФБ-София.

Купувач по сделката е Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л., Люксембург, чиито собственик е Държавният Общ Резервен Фонд на Султаната на Оман. Държавният Общ Резервен Фонд на Оман е една от основните инвестиционни институции на правителството на Султаната на Оман.

Фондът е осъществил редица инвестиции в България и счита, че участието му в капитала на Корпоративна търговска банка АД е следващата съществена стъпка от инвестиционната му дейност в страната, с която се ангажира да участва активно и да подпомага растежа на КТБ, се казва още в съобщението.

Съгласно условията на предварителния договор, същият влиза в сила след подаване от купувача на заявление до БНБ за издаване на разрешение по чл.28 от Закона за кредитните институции, както и след подаване на уведомление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията за придобиване на съвместен контрол по чл.24 от Закона за защита на конкуренцията.

Тези заявления са подадени на 23 януари 2009г., за което Бромак ЕООД. Съгласно разпоредбите на българското законодателство, задължително предварително условие за осъществяване на горепосоченото разпореждане с акции от капитала на банката, е получаването от „Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л. на разрешение от БНБ по чл.28 от Закона за кредитните институции и разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията по чл.24 от Закона за защита на конкуренцията.

Днес близо 15 000 акции от капитала на КТБ смениха притежателя си при цена 65 лева или без промяна спрямо вчера.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 12.09.22 г.
fallback