fallback

Преглед на печата за 27 януари

08:00 | 27.01.09 г.

Бизнесът получи достъп до газовите договори в. Дневник

Организациите на бизнеса и някои от най-големите потребители на природен газ за първи път имат възможност да се запознаят официално с договорите на "Булгаргаз" с доставчиците му. След години настояване на предприемачите да получат достъп до документите те бяха предоставени на Върховния административен съд (ВАС) от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Магистратите гледат дело срещу решението на регулатора за повишаване на цените на газа от 1 октомври 2008 г. с 23%.

Преди месец комисията даде на съда договорите на руски език, но магистратите изискаха да бъдат предадени на български. Сега документите са в секретното деловодство на ВАС, тъй като са с гриф "За служебно ползване". Това позволява на 43-те компании, които оспорват поскъпването на газа, както и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците и Българската търговско-промишлена палата, да ги четат на място.

В Пловдивско започнаха масови уволнения в строителството и в предприятия от леката промишленост в. Дневник

Над хиляда души ще останат без работа до края на януари и през следващия месец в Пловдив и областта, показва актуалната статистика на регионалния съвет на КНСБ. Събраните към днешна дата данни не дават пълна представа за мащабите на уволненията в региона, тъй като все още в тях не е включена информацията от бюрата по труда в Асеновград, Карлово, община "Родопи" и други населени места, поясни Татяна Миран, председател на Регионалния съвет на КНСБ. В броя на масово съкратените не се отразяват и случаите, когато в една фирма се уволняват наведнъж не повече от 10-20 души.

Рязко намаленият обем на строително-монтажните работи принуди една от най-мощните компании в сектора - "Сиенит", да освободи 300 души. Дъщерната фирма на Холдинг Белла България "Дил Тур", която произвежда малотрайни колбаси, съкращава 190 души. Текстилният комбинат "Марицатекс", праща на борсата 180 човека.

НС дава само 5 месеца толеранс за анонимните ваучери в. Сега

Задължението мобилните оператори да събират личните данни на хората, които купуват предплатени карти за телефон, вероятно ще влезе в сила от 1 юли т.г. Това съобщи пред "Сега" зам.-шефът на парламентарната транспортна комисия Радослав Илиевски от БСП. Промените в закона за електронните съобщения, които целят да извадят телефонните ваучери от анонимност, трябва да бъдат гласувани на второ четене скоро. Те бяха поискани от МВР, тъй като в голямата си част престъпленията се уговарят по GSM през предплатени карти, закупени от будки, репове и магазини.

"Кремиковци" се готви за протести след сряда в. Сега

Металурзите от "Кремиковци" ще чакат най-късно до утре избор на инвеститор за комбината или подновяват протестите си в центъра на София. В момента Министерството на икономиката умува върху офертите на украинската "Смарт груп" и бразилската CSN. "Ще изчакаме най-късно до 28 януари и ако и тогава няма решение, работниците отново ще дойдат пред икономическото ведомство", заяви Людмил Павлов от КТ "Подкрепа".

Банки оставиха фермери без заеми в. Стандарт

Фермерите може да останат без пари за пролетната кампания. Причината е затрудненият достъп до кредитиране. От това се оплакаха стопани в редакцията на "Стандарт". Досега банките даваха заеми срещу представен документ от Фонд "Земеделие" за очакваните директни плащания за единица площ. Само преди дни обаче срещу представено такова удостоверение е отказан кредит от три институции - Банка ДСК, Райфайзенбанк и SG Експресбанк. Клиент, който има да получава близо 80 хил. лв. субсидия за обработваеми площи за миналата година, е получил отказ за заем до 50 хил. лв. Мотивът бил - първо да се изчака парите от Брюксел да дойдат в София. Миналата година със същия документ получихме пари без проблеми, казаха производителите.

Цигарите ще са с нови цени от 1 април в. Сега

Новите цени на цигарите ще се появят на пазара от 1 април, ако няма промени в закона за акцизите и данъчните складове. Това заяви вчера пред "Сега" зам.-министърът на финансите Кирил Желев. Заради покачването на акцизите от Нова година цената на кутия цигари трябваше да се вдигне средно с 0.60- 0.70 лв. Тютюнът обаче може да се продава със старите бандероли до края на март и затова повечето компании ще вдигнат цената след изтичане на този срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
fallback