fallback

България иска съдействие от ЕК за транспортен коридор на гръцката граница

По-рано днес от големи фирми съобщиха, че в подобни случаи Гърция е длъжна да осигури коридор за преминаване на чуждите превозвачи

17:30 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Писмо, свързано с продължаващата вече няколко дни пълна блокада на трафика по шосейните връзки на българо-гръцката граница, изпрати днес Министерството на транспорта до генералния директор на главна дирекция „Транспорт и енергетика” на Европейската комисия Матиас Рюте, съобщиха от министерството. До ЕК е изпратена също и декларация на българските автомобилни превозвачи по същия повод.

С документа българската страна отправя молба за спешно съдействие за осигуряването и гарантирането от гръцките власти на поне един постоянен коридор за преминаването на българските автомобили, осъществяващи превози на пътници и товари до и през територията на Гърция.

По-рано днес от големи фирми за автомобилни превози съобщиха за Investor.bg, че в подобни случаи съответната страна, в случая Гърция, е длъжна да осигури „коридор” за преминаване на чуждите превозвачи, т.е. един от трите гранични пункта да е отворен.

От Министерството на транспорта посочват в писмото, че подобна ситуация, без каквато и да е реакция от страна на гръцките власти, на практика засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния вътрешен пазар на Общността с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила.

В писмото се казва още, че българската държава приема правото на гражданите на ЕС да изразяват своя протест във връзка с идентифицирани от тях слабости в обществения живот, в т.ч. и правото на гръцките земеделски производители, но не и в случай, когато този протест нарушава основни права и свободи за други граждани на Европейския съюз.

В конкретния случай от блокадата на гръцките земеделски производители на всички ГКПП по българо-гръцката граница понасят загуби най-вече автомобилните превозвачи в България и някои други страни членки на ЕС, се подчертава още от българска страна.

В момента българската страна прави подробни изчисления и анализи на понесените загуби. От своя страна превозвачи съобщиха по-рано за Investor.bg, че ако блокадата на границата с Гърция продължи до края на седмицата, техните преки загуби може да достигнат 20 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
fallback