fallback

Анкета: 73% свързват възстановяването на SOFIX с международни фактори

Като основен индикатор за подобряване на перспективите пред капиталовия пазар у нас се сочи възстановяването на капиталовите пазари в САЩ и Западна Европа

16:53 | 26.01.09 г.

Три четвърти от гласувалите 1 330 читатели в анкета на Investor.bg свързват по-доброто бъдеще за цените на акциите търгувани на БФБ-София с подобрението на ситуацията в чужбина.

Като основен индикатор за подобряване на перспективите пред капиталовия пазар у нас се сочи възстановяването на капиталовите пазари в САЩ и Западна Европа с 52% дял от отговорилите в анкетата. Преустановяването на рецесията и забавянето във водещите икономики се посочва като основен индикатор за бъдещето от 21%.

Много по-малка тежест се дава на местните фактори, като 7% събира увеличаването на оборота на БФБ-София, а 6% - разблокирането на еврофондовете.

Само 5% процента отдават най-голяма тежест на подобрение в отчетите на компаниите, а по 2% ще ползват като основен индикатор увеличението на активите на управление "Емисионно" (валутния резерв), намаляването на репо-портфейлите на спекулантите и увеличаването на вноската за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 18.08.22 г.
fallback