fallback

Валентин Захариев: Има целенасочена кампания срещу ОЦК от страна на ДПС

Компанията има инвестиционен проект за модернизация за 120 млн. евро, който обаче не е одобрен от Министерството на околната среда и водите

14:34 | 26.01.09 г.

„Налице е една абсурдна, целенасочена кампания срещу Оловно цинков комплекс от страна на ДПС“, каза днес на пресконференция Валентин Захариев, Изпълнителен директор на Интертръст Холдинг, което е мажоритарен собственик на ОЦК.

„Не отричаме, че ОЦК е замърсител, но именно поради това сме предвидили инвестиция за обновление на производствените мощности“, каза Захариев.

По негови думи, инвестицията в завода възлиза на над 120 млн. евро и е финансирана с банков заем от BNP Paribas в рамер на 85% от общата й стойност.

На журналистически въпрос какво целят атаките от страна на ДПС, Захариев отговори, че не знае, но не е имало оферти на покупка на дружеството, както и не е имало опити за корупционни практики.

„При условие, че инвестицията бъде направена, замърсвянията, които ще се извършват, ще са едни от най-ниските в света за подобен род производство“, уточни Захариев.

През 2007 г. Висшият екологичен експертен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите прие решение за одобрение за осъществяването на инвестиционния проект на ОЦК, но в следващите четири месеца след заседаниято на ВЕЕС не е получено решение по ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), с което на практика се блокира развитието на проекта, припомниха от ОЦК.

През март 2008 г. министърът на околната среда и водите издава заповед за насрочване на ново заседание на ВЕЕС, което впоследствие е проведено, но според ОЦК е незаконно и безпрецедентно.

Впоследствие, през юни 2008 г., министърът на околната среда и водите издава решение , с което не одобрява осъществяването на инвестиционния проект за модернизация и разршиение на цинковия завод.

Според Захариев, всичко това дава право да се счита , че срещу ОЦК се провежда целенасочена кампания за спиране на инвестициите.

От дружеството са подали жалба и възнамеряват да подадат съдебен иск срещу българската дължава в съотвените институции в Европейския съюз, след което ще се подаде и паричен иск за обезщетение за пропуснати ползи.

До момента няма неизпълнени договори на ОЦК и се работи при нормални капацитети, въпреки кризата, уточниха още от компанията. През 2008 г., в резултат от спада на цените на оловото и цинка, дружеството ще отчете загуба поради натрупаните запаси от суровини, които са закупени на по-високи цени, прогнозират от ОЦК. Производството през 2008 г. съответства на заплануваното, казаха още от компанията.

Днес акциите на ОЦК поскъпнаха с 3,56% до 6,69 лв. за брой.  

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:42 | 18.08.22 г.
fallback