fallback

Задълженията на нефинансовите предприятия у нас достигат 116 млрд. лв.

Истинската криза в България ще се усети през април-май тази година, прогнозира председателят на БСК Божидар Данев

12:25 | 26.01.09 г.

Божидар Данев. Снимка: БСК

„През 2007 година задълженията на предприятията от нефинансовия сектор надхвърлят 116 млрд. лв., което с 44% повече спрямо 2006 г. и три пъти повече спрямо 2002 г. Ако се запази тенденцията на годишен растеж от над 40%, може да се очаква, че към края на миналата година задълженията на тези предприятия ще достигнат 165 млрд. лв.“, каза Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара (БСК), на пресконференция днес.

„При очертаващата се трайна тенденция за ограничаване на банковото кредитиране в условията на очакван нулев растеж за настоящата година и ако не приемем, че приходите от сивата икономика ще покриват появяващите се разходи, ще станем свидетели на икономически срив, което означава появаване на верижни фалити, особено на малки и средни претриятия“, прогнозира Данев.

„Изход от икономическата криза ще има тогава, когато се съживи икономиката на САЩ, след това на Европа и едва тогава в България. Истинската криза у нас ще се усети през април-май тази година“, смята председателят на БСК.

По данни на стопанската камара темпът на растеж на задълженията на предприятията от нефинансовия сектор изпреварва темпа на растеж на БВП. Докато през 2006 г. съотношението на задълженията на фирмите към БВП е 0,61, то през 2007 г. това съотношение пада но 0,49.

Очакванията за 2009 са съотношението да намалява дъполнително в условията на нулев растеж.

По-голямата част от предприятията в нефинансовия сектор на икономиката са счетоводно декапитализирани, тъй като задълженията на всички предприятия са с 52% по-големи от собствения им капитал. По отношение структурата на задълженията най-голям прираст през 2007 в сравнение с 2006 г. се наблюдава в дейността „Операции с недвижими имоти“, като увеличението е с 9,7 млрд. лв., показват още данните на БСК.

Междуфирмените задължения през 2007 се повишават с 43% до 80 млрд. лв., като според Данев половината от тях са в просрочие. Размерът на задълженията към банковия сектор е на стойност 31 млрд. лв. към края на 2007 г.

„Всички кризи в България досега са в резултат на натрупвани системни грешки и лекуване на последствията вместо причините. През 2007 г. генератор на междуфирмена задължнялост бе и бюджетът, който е генерирал задължения към нефинансови предприятия от 2 млрд. лв., което е с 45% повече в сравнение с 2006 г.“, каза Божидар Данев.

Като изход от кризата от БСК предлагат създаването на специална клирингова къща. Друг вариант е повишаване на ефективността на работата на съдебната система в посока бързо разрешаване на търговските спорове и създаване на специализирана борса за търгуване на такива дългове.

Като противодействие на икономическата криза от БСК предлагат и рязко увеличаване на публичните разходи за инфраструктура, увеличаване на ефективността на енергетиката и капитализиране на геостратегическите предимства на България.

По изчисление на БСК загубите на българските компании от газовата криза възлизат на 230 млн. лв. Божидар Данев посъветва пострадалите фирми да съдят дъжавата в Страсбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:47 | 05.09.22 г.
fallback