fallback

Българските фермери се закачиха за гръцките искания за пред ЕК

Междувременно хаосът, създаден от протестите на гръцките фермери, продължава

08:48 | 26.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Българските фермери считат за справедливи протестите и исканията на гръцките си колеги, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Ивайло Тодоров.

Според него част от исканията на гръцките стопани се покриват с тези на българските. Като пример той посочи настояването за разсрочване на кредитите на земеделските производители, създаване на гаранционен фонд с банките за финансиране на европроекти и фиксирани минимални изкупни цени на агропродукцията.

Ивайло Тодоров каза, че ще се направят контакти с гръцките браншови организации в селското стопанство, за да може Гърция и България да излязат с обща позиция и искания пред Европейската комисия (ЕК). Той коментира, че все пак гръцките агропроизводители са по-конкурентни от българските, защото получават 10 пъти по-големи евросубсидии.

Асоциацията на земеделските производители в България продължава да настоява държавата да отпусне 378 млн. лв. национални доплащания (субсидии) за сектора през 2009 г. Приетият бюджет за 2009 г. предвижда 211 млн. лв., а от ЕК са разрешени два пъти по-големи национални доплащания за тази година.

Според Тодоров на фона на световната финансова криза средствата са необходими за оборотни средства на земеделските производители. В момента банките са свили кредитирането и голяма част от агростопаните няма да имат пари за провеждането на някои агротехнически мероприятия. По този начин те ще реализират по слаби добиви или изцяло ще пострада реколтата им, обясни председателят на АЗПБ. По думите му националните доплащания ще стимулират банките да финансират земеделците срещу залог – субсидиите.

Освен национални доплащания, Асоциацията на земеделските производители в България настоява за изграждане на цялостна стратегия за развитието на земеделието в страната, фиксирани минимални изкупни цени за агропродукцията, стратегия за животновъдството, план за сектора по време на криза и др.

Междувременно хаосът, създаден от протестите на гръцките фермери, продължава. Вчера от Външно министерство призоваха да не се пътува към Гърция, където основните пътни артерии в северната част на страната са окупирани от тракторите на протестиращите, а движението на българо-гръцката граница е блокирано.

По данни на българските превозвачи загубите им до момента от забавяния на доставките са за над 10 млн. евро.

Българската страна изпрати до посолството на Гърция в София протестна нота поради създалото се положение, в която се изразява недоволство от блокирането на всички сухопътни ГКПП, свързващи териториите на България и Гърция. Предстои министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова да се срещне с гръцкия външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 07.09.22 г.
fallback