fallback

Неконсолидираните продажби на Спарки АД падат със 17 на сто през 2008 г.

Печалбата на Спарки пада с 53% заради еднократни ефекти

16:44 | 23.01.09 г.

2008 г. приключи с печалба за Спарки АД-Русе в размер на 3,9 млн. лв., което представлява спад от 53 на сто на годишна база, показа неконсолидираният отчет на русенската компания, представен чрез БФБ-София.

Понижението на печалбата идва главно от еднократен ефект през 2007 г. в размер на 6,8 млн. лв. (положителни разлики от операции с финансови активи и инструменти).

Общите нетни приходи от продажби отчитат спад от 17 на сто до 40,4 млн. лв., а приходите от продажби на продукция се понижават с 16 на сто до 31,6 млн. лв.

През периода няма преустановени продажби на даден продукт, формиращи значителна част от приходите на дружеството. Продажбите на Спарки АД са изцяло на външен пазар, като дружеството изнася значителна част от продукцията си за страни от Европейския съюз и САЩ.

Спарки АД е единствения производител на заварени метални конструкции от такъв мащаб в Източна Европа.

Спарки АД-Русе има инвестиции в капитала на 3 дъщерни дружества с балансова стойност 10,6 млн. лв.

От оперативната дейност Спарки е реализирало положителен паричен поток на стойност 1,8 млн. лв., има и извършени покупки на дълготрайни активи за 5,7 млн. лв.

Спарки АД планира да реализира проект за модернизация на производството и на първо време в рамките на следващите три години ще инвестира около 59 млн. лв. за изграждане на нови производствени мощности.

Предвижда се инвестицията да включва строителството на нов завод, в това число закрити и открити производствени площи, складово стопанство, изпитателен полигон, и ново оборудване –металорежещи машини, заваръчни роботи и оборудване, обработващи центрове с цифрово-програмно управление, агрегатни машини. В процеса на изпълнение на инвестиционния план ще бъдат открити 220 нови постоянни работни места.

Вторият етап на инвестиционната програма на Спарки включва удвояване на производствените мощности до края на 2014 година.

Днес 196 акции от капитала на Спарки АД смениха притежателя си при цена 7,3 лева, или с 5,8% по-скъпо от вчера.

Свързани компании:

Спарки АД(SPRK)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
fallback