fallback

Калфин: Ако отворим блокове 3 и 4, искаме по-малко пари за газови проекти

Отрицателните ефекти от газовата криза продължават за икономиката и няма гаранции, че такава криза няма да се повтори

16:26 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

С евентуалното повторно отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй би могло отчасти България да си компенсира загубите от икономическата и газовата криза, каза днес пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. По думите на Калфин при одобрение от страна на ЕК на рестартирането на блоковете, страната би могла да иска от ЕК по-малки компенсации във връзка с насложилите се икономическа и газова криза.

Отрицателните ефекти от газовата криза продължават за икономиката и няма гаранции, че такава криза няма да се повтори. Затова сме в правото си да търсим начини да се застраховаме. Отварянето на блоковете е един от начините българската икономика да компенсира загубите си, без да иска значителни средства от фондове на ЕС.

По-рано експерти коментираха по този въпрос, че страната ни евентуално ще може да получи допълнителни приходи от износа на електроенергия за съседните ни страни, при които има недостиг на ток.

Днес сутринта Народното събрание гласува с мнозинство решение, възлагащо на правителството да разгледа във взаимодействие с ЕК възможностите за рестартирането на двата блока.

Вицепремиерът обясни още, че събраните средства в Международен фонд „Козлодуй”, предназначени за реализацията на енергийни проекти в страната с цел компенсация на загубите заради спрените блокове, са общо около 550 млн. евро, т.е. много по-малко от загубите на икономиката ни от спирането на блоковете. При това според договора с ЕК финансовото подпомагане на ЕС за спирането на двата блока на АЕЦ Козлодуй приключва в края на годината.

Ивайло Калфин не уточни кога правителството ще внесе в ЕК заявка за повторното отваряне на блоковете, посочвайки, че в момента се работи върху юридическите аргументи на въпроса, защото евентуалният положителен отговор ще бъде прецедент в ЕС. Калфин подчерта, че що се отнася до техническата обосновка, то според всички експертизи блоковете са безопасни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
fallback