fallback

Зимният туристически сезон спасен, през лятото чакаме срив

Ранните записвания за зимните почивки изпревариха кризата, за лятото туристите ще чакат до последно да видят къде ще е най-евтино

14:41 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се проблемен летен туристически сезон в България и сравнително добри резултати от зимния туризъм, прогнозират от Държавната агенция по туризъм. „Добре ще е, ако ръстът в туризма в България през тази година е поне нула, а не с отрицателен знак“, коментира председателят на агенцията Анелия Крушкова.

По думите й в момента има безпокойство за приходите от летния туристически сезон, тъй като до голяма степен традиционните туристи в България ще се запишат в последния момент.

В този смисъл летният туристически сезон ще бъде по-критичен - „няма ги тези живи пари, които биха били необходими, за да се получи така, че да бъдат обновени хотелските обекти и да се приготвят за сезона“, каза Крушкова пред журналисти в Русе, цитирана от БТА. Тя поясни, че туристическите оператори от всички държави, за чиито пазари се борим, какъвто е руският например, по всякакъв начин се стремят да намалят цените или да направят система на допълнителни бонуси, които стават факт всеки ден. По тези причини туристите ще изчакат до последния момент да видят къде, при какви цени и бонуси могат да се запишат.

Кипър вчера обяви 90 на сто намаление на туристите от английския пазар, посочи Крушкова.

Зимният туристически сезон в България обаче със сигурност ще бъде спасен, защото записванията за него започнаха в края на лятото и началото на есента, когато световната финансова кризата не беше връхлетяла с толкова голяма сила и не бе ударила световната туристическа индустрия, каза Анелия Крушкова.

Тя обобщи, че в момента има едно относително добро насищане с туристи на нашите зимни курорти, което със сигурност не е на равнището на миналата година, но все пак е доста успешно.

В началото на януари от Института за анализи и оценки в туризма прогнозираха броят на чуждестранните посетители (не само туристи) у нас през 2009 г. да се запази колкото през 2008 – около 6,5 млн. Евентуалният спад според института може да е около 3 до 7 на сто.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
fallback