fallback

Само 20% биха работили повече, за да увеличат доходите си

Към декември делът на домакинствата с месечни доходи над 1000 лв. е 30%

13:36 | 23.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 21% от българите биха сменили работата си или биха работили повече, ако искат да увеличат доходите си. Това показват резултати от изследване на агенция Синовейт за България към ноември миналата година. 11% пък биха увеличавали доходите си чрез хазарт.

Изследването е част от по-мащабно проучване, в което са включени и други 18 страни в света (няколко европейски държави, САЩ, Индия, Бразилия и Аржентина). Средно за всички участници делът на желаещите да сменят работата или да работят повече при амбиция за по-високи доходи е 47%.

Що се отнася до това дали ще бъдат по-щастливи с повече пари три четвърти от българите смятат, че това ще е така. В същото време обаче около половината запитани смятат, че с повечето пари идват и повече проблеми.

На въпрос дали за повишаването на доходите има дял и късметът 44% смятат, че е така, докато във Великобритания например само 13% разчитат на съдбата. Само 18% от британците също така смятат, че с много пари идват и много проблеми.

55% от запитаните около 2 хил. души у нас смятат, че икономическото положение в страната като цяло ще се влоши. Само девет на сто очакват подобрение. Делът на песимистите средно за всички страни е 50%, а в Турция и Гърция – над 80%.

Що се отнася до нагласите за личното икономическо положение на хората, 38% от запитаните българи смятат, че то ще се влоши, 40% - че ще остане същото и 12% - че ще се подобри. Статистиката сочи, че най-големи оптимисти в това отношение са датчаните и като цяло скандинавските страни. Средно между изследваните страни 31% от запитаните смятат, че личното им икономическо положение ще се влоши, а 24% - че ще се подобри.

Като най-голям икономически страх както по света, така и в България се посочва възможността за загуба на работата (най-голямо опасение за 39% от българите). На второ място е страхът дали ще стигнат средствата за осигуряване на храна и плащане на наем.

По въпроса какво разбират под финансов успех се оказва, че 24% от българите смятат, че това е да могат да си плащат всекидневните разходи, а 23% - да могат да си купят всичко, което поискат. Подобни са и резултатите в САЩ.

Според изследване на агенция Ноема към декември 2008 г. 40% от домакинствата в страната са с доходи до 600 лв., а близо 30% са с доходи над хиляда лева. Останалите домакинства са с доходи между 600 и хиляда лева.

В началото на 2007 г. половината от домакинствата са били с доходи до 600 лв., а 22% с доходи над 1000 лв. Тенденцията да се увеличава делът на домакинствата с по-високи доходи ще продължи, но с по-бавни темпове, смятат социолозите.

На въпрос на Investor.bg за дела на домакинствата с доходи над 3-4 хил. лв. на месец беше отговорено, че няма точна статистика за тази група, като тя принципно е с дял под 1% от всички.

Що се отнася до личните доходи, беше съобщено, че от началото на 2007 до към средата на 2008 те са растели със сравнително бързи темпове, като по-бързо са нараствали доходите на по-високоплатените хора, така че и сега – при забавянето на темпа на растеж - същите ще усетят забавянето по-осезаемо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:37 | 08.09.22 г.
fallback