fallback

Все пак създават фонд по програмата „Ин витро”

Министерството на здравеопазването предвижда фондът да започне дейността си в средата на март

17:27 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Министерският съвет одобри на днешното си заседание създаването на Център „Фонд за асистирана репродукция”, съобщи правителствената информационна служба. Фондът ще е юридическо лице към министъра на здравеопазването и има за цел организационното и финансово подпомагане на българските граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция в лечебни заведения в страната. Със средства от фонда ще се финансират до три ин витро процедури на едно лице.

При приемането на Държавен бюджет 2009 г. от Народното събрание в средата на декември 2008 г. създаването на фонда предизвика спор, възникнал поради факта, че депутатите от Коалиция за България и ДПС гласуваха против предложението на НДСВ да бъде създаден фонд към Министерство на здравеопазването за „Асистирана репродукция“, главната дейност на който да е осъществяване на програмата „Ин витро“. Конфликтът не беше заради размера на средствата за самата програма през 2009 г., които са 20 млн. лв., а именно заради създаването на фонда.

Сега числеността на персонала на фонда е определена на 5 щатни бройки, в това число и директор, който се назначава от министъра на здравеопазването. Към него обаче ще функционира 7-членен обществен съвет от изтъкнати медицински специалисти с призната специалност „Акушерство и гинекология”, както и представители на юридически лица с нестопанска цел. Съставът на Обществения съвет ще се определя от Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването.

Общественият съвет ще разглежда и ще се произнася по заявленията на гражданите за организационно и финансово подпомагане за извършване на асистирана репродукция, като при положително становище ще предлага и размера на необходимата парична сума.

Съветът също ще организира и провежда дейности за набиране на финансови средства (дарения) за осъществяване работата на фонда. Членовете му ще разглеждат финансовата и медицинската документация, представена от лечебните заведения след извършване на дейностите по асистирана репродукция и ще правят предложения до директора на фонда за изплащане на сумите или за отстраняване на неточности.

Ако до края на годината не бъдат изхарчени определените бюджетни средства в размер на 20 млн. лв., те ще останат във фонда, а няма да преминават в бюджета за следващата година. Министерството на здравеопазването предвижда фондът да започне дейността си в средата на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 08.09.22 г.
fallback