fallback

Ще искаме обезщетение директно от Газпром, а не от Украйна

Нямаме договори с Украйна и не транзитираме газ през нея, така че не може да имаме претенции към нея, каза икономическият министър Петър Димитров

16:41 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата ще предяви претенции за понесените преки и косвени загуби от спирането на доставките на газ за България директно към Газпром, подчерта министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред народните представители днес.

„Правителството получи съвет от Газпром да предяви претенции в международния съд спрямо Украйна, ние нямаме договори с Украйна и не транзитираме газ през тази държава, така че не можем да имаме претенции към нея“, каза Димитров.

Претенциите ще бъдат предявени най-вероятно от името на българското правителство, поясни министър Димитров, цитиран от БТА.

Той допълни, че съгласно сключените договори, финансовите и икономически компенсации могат да бъдат предявени към фирмите доставчици. „Поради мъдрите договори, сключени през 1997 и 1998 г., едната фирма е българско юридическо лице, а другата е швейцарско юридическо лице и само едната е директно фирма на Газпром“, каза министърът.

Към тези фирми, които нямат пряко отношение нито към държавата, нито към правителството на Русия, трябва да бъдат предявени претенции, добави Димитров. Той поясни, че според договорите претенциите към единия доставчик трябва да бъдат предявени в тридневен срок от започване на кризата, което е направено. В момента се подготвят претенциите и към другите две фирми. В близките дни и те ще бъдат предявени, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
fallback