fallback

Категоризацията в туризма вече ще си има срок

Десет години ще бъде срокът на категорията на ски-пистите

14:18 | 22.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

За повишаване на качеството на туристическите услуги ще бъде въведена срочност на категоризацията на туристическите обекти. Това предвиждат предлаганите от правителството промени в Закона за туризма, съобщи правителствената информационна служба.

Досега получаваната категория бе безсрочна. В измененията на нормативната уредба е заложено срокът на удостоверението за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения (ресторанти, барове и т. н.), плажовете, туристическите хижи и прилежащите към тях заведения за хранене да бъде пет години.

Десет години ще бъде срокът на категорията на ски-пистите.

Хостели и апартаменти за гости ще бъдат новият вид туристически обекти, предвижда друга предлагана промяна в закона. Лицата, които ще извършват хотелиерство в апартаменти за гости, ще трябва да представят изрично писмено съгласие за това от всички собственици в сградата. По този начин се търси избягване на евентуални конфликти между собствениците и ползвателите на сградата.

С измененията в нормативната уредба са въведени правилата, на които трябва да отговарят туристическите сдружения и туристическите информационни центрове.

Туристическите сдружения ще бъдат организации с нестопанска цел, създадени с цел развитие на туризма и вписани в Националния туристически регистър. Те ще се създават на териториален, професионален и продуктов принцип.

Основна задача на туристическите информационни центрове ще бъде предоставянето на информация и разпространението на рекламни материали за наличните туристически продукти и предлаганите услуги. Информация за центровете ще се публикува в Националния туристически регистър.

За вписването си в Националния туристически регистър туристическите сдружения ще получават удостоверение. Този документ ще им бъде необходим при кандидатстване с проекти за финансиране от европейските фондове, тъй като по оперативната програма "Регионално развитие", приоритетна ос "Устойчиво развитие на туризма", могат да кандидатстват сдружения, които са вписани в регистъра, се посочва в съобщението.

Дейността на туроператорите и туристическите агенти ще бъде разграничена в категории. Категория "А" ще бъдат туроператорите, които извършват международен и вътрешен туризъм и осъществяват пълен обхват от дейности, включително и агентска дейност.

Категория "В" ще бъде за туроператорите, които се занимават с вътрешен туризъм и дейността им е само на територията на страната.

В категория "С" ще бъдат туристическите агенти. Целта е уеднаквяване на уредбата с практиката на страните от ЕС и повишаване на качеството на предлаганите услуги.

С промените в Закона за туризма се увеличава компетентността на кметовете на общини, свързана с контролните им правомощия. Представителите на местната власт ще следят дали съответният туристически обект е категоризиран. Те ще контролират и изпълнението от страна на хотелиерите за водене на регистър на настанените туристи и реализираните от тях нощувки, за всички обекти на територията на общината.

Кметовете са заинтересовани хотелиерите стриктно да водят тези регистри, тъй като събраните туристически такси са от полза за бюджета на общината.

В съответствие с Програмата за по-добро регулиране 2008-2010 г. с измененията в закона ще отпадне категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечения. Под регулация ще бъдат само обектите, които са към средствата за подслон и местата за настаняване, и тяхното наличие е част от изискването за получаване на съответна категория на посочените обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:33 | 11.09.22 г.
fallback