fallback

Междубанковите лихви паднаха до 19-месечно дъно от 4%

Експерти очакват постепенно понижаване на лихвите по кредити и депозити за физически лица и фирми

11:55 | 21.01.09 г.

Овърнайт междубанковите лихви у нас се понижиха до 19 месечно дъно от 4% вчера. Оборотът между 12-те банки, данните от които формират индексът Leonia за вчера, достигна 185 млн. лв. при средна лихва от 4%.

Общият оборот на междубанковия пазар на депозити достигна 502,5 млн. лв. на 20 януари, като с най-голям дял в предоставения ресурс бяха Ситибанк Н.А. – клон София, Корпоративна търговска банка и Интернешънъл Асет банк. От целия оборот 451 млн. лв. бяха с овърнайт депозити при средна лихва 3,92%.

Регистираните стойности от около 4% са най-ниските след 12 юни 2007 г., когато Leonia е била 3,97% при оборот от 96,2 млн. лв.

Понижените лихви на междубанковия пазар са предпоставка за бавно понижаване и на дългосрочните лихви и на лихвите за крайни клиенти, включително депозити и кредити. В края на декември миналата година  министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че вече почти няма фундаментални причини за повишаване на лихвите у нас.

"Два са факторите, които определят стойността на индекса Leonia", уточни за Investor.bg Емил Аспарухов от ИНГ Банк клон София. "Първият е общата ликвидност на българката банкова система, а вторият е едноденвния лихвен процент в евро (Eonia). Ако има добра ликвидност на бълграския паричен пазар и едновеременно с това Eonia пада, то това неизбежно води до падане и на Leonia. Ако има по-слаба ликвидност в банковата система, това води до задържане в левовата лихва, а при ектремни ситуации дори до покачване. Връзката между Leonia и Eonia е естествена и произлиза от факта, че левът е фискиран за еврото. Вчера Eonia бе малко над 2%, но днес или утре вероятно ще бъде вече под 2% и очаквам Leonia също да падне под 4%", смята Аспарухов.

"Дългосрочните лихви в България ще се понижат, но това ще е един бавен процес. Все още има депозити за граждани и фирми на добри нива, но те са краткосрочни и може да не бъдат подновени, а банките разчитат след края на промоциата клиентите да оставят средствата си при тях", сподели Аспарухов.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
fallback