fallback

КЦМ Пловдив инвестира 300 млн. лв. в обновление на производството

Проектът ще бъде реализиран в рамките на периода ноември 2008 г. – октомври 2011 г.

15:50 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиция от 301 млн. лв. в проекта „Технологично обновление и разширение на производството на „КЦМ” АД, Пловдив ще получи сертификат клас А на 22 януари, четвъртък, съобщиха от Българската агенция за инвестиции.

Проектът ще бъде реализиран в рамките на периода ноември 2008 г. – октомври 2011 г., като основната му цел е изграждане на високоефективно и конкурентно производство на олово, цинк, сплави и други продукти на тяхната база чрез въвеждането на нови технологии за преработване на суровините, осигуряващи безопасни и здравословни условия на труд и без отрицателно въздействие върху околната среда, се казва в съобщението.

Новите инсталации и разширения на съществуващите такива ще бъдат разположени на действащата производствена площадка на фирмата. Проектът включва строителството на нова топилна инсталация за олово, на нова инсталация за производство на сярна киселина, на главен корпус и токоизправителна сграда на електролизен цех и на компресорно отделение.

Проектът ще се реализира без прекъсване на съществуващото производство и голяма част от обектите се изпълняват на нови производствени площадки на територията на КЦМ АД.

По време на изпълнение на строителството и монтажните работи за периода 2009 – 2011 г. ще бъдат пряко заети между 120 и 135 специалисти, строителни работници и монтажници. След пуска в експлоатация на новите технологични инсталации пряко в производството ще бъдат ангажирани около 145 специалисти.

От екологична гледна точка, с реализацията на проекта се цели намаляване на емисиите на парникови газове, на праховите емисии и на емисиите на вредни вещества, както и на генерираните отпадъци.

Производствената площадка на комбината - собствен терен с площ около 720 дка, се намира в гр. Куклен, в непосредствена близост до Пловдив и Асеновград. Мажоритарен собственик на КЦМ АД е „КЦМ 2000” АД – Пловдив, създадено през 2000 г. дружество с цел участие в приватизацията на Комбината за цветни метали – Пловдив. Понастоящем „КЦМ 2000” АД управлява група от 10 фирми с дейности в областта на сервизните услуги, монтаж на оборудване, цветна металургия, обогатяване на руди на цветни метали и др., се уточнява в съобщението на агенцията.

„КЦМ 2000” АД предвиждаше вариант за финансиране чрез листване на между 10 и 15 на сто от капитала на „КЦМ” АД, Пловдив, като през септември миналата година беше съобщено, че подготовката на проспекта за предлагане на акции чрез борсата е към края си, но срок на предлагането не може да бъде посочен заради нестабилното състояние на капиталовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 09.09.22 г.
fallback