fallback

Избраха Съвет на директорите на енергийния холдинг*

Процедурата по подбор е проведена на два етапа според препоръките на консултанта „Делойт България"

12:45 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов, Димитър Димитров, Борис Пеков, Тенчо Попов и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева са избрани за членове на Съвета на директорите (СД) на „Български енергиен холдинг" (БЕХ) ЕАД, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Димитър Димитров е председател на съвета на директорите на Булгаргаз, преди е работил в данъчната администрация. Борис Пеков до момента е изпълнителен директор на Държавно предприятие за радиоактивни отпадъци, преди е работил в МИЕ, в АЕЦ Козлодуй и в Агенцията за ядрено регулиране. Тенчо Попов до момента е финансов консултант, преди е работил в Министерството на финансите и в АЕЦ Козлодуй. 

По молба на Галина Тошева премиерът Сергей Станишев я е освободил от длъжността заместник-министъра на икономиката и енергетиката с цел предотвратяване на конфликт на интереси, съобщиха от правителствената информационна служба.

От холдинга уточниха, че Галина Тошева е избрана за изпълнителен директор, председател на Съвета на директорите е Борис Пеков, а заместник-председател - Тенчо Попов.

Членовете на СД ще организират, ръководят и контролират цялостната дейност на холдинга.

Процедурата по подбор е проведена на два етапа според препоръките на консултанта „Делойт България" ООД. В рамките на процедурата са преценени съответствие на кандидатите с обявените основни изисквания за познания за състоянието и развитието на енергийния сектор на национално, регионално и европейско ниво; познаване на механизмите за работа на институциите на ЕС и предишен опит с инвестиционни проекти в енергетиката; представени референции.

Водещ критерий за избор е бил представената визия за развитие и приоритети на БЕХ в контекста на енергийната стратегия на ЕС и България. Всичките етапи на процедурата по подбор са проведени със съдействие и под наблюдение на консултанта, се казва в съобщението.

В процедурата са участвали общо 23 кандидати, от които 18 са отговаряли на критериите за допустимост и са допуснати на интервю. Във втория етап на процедурата с 18-те кандидата са проведени две интервюта – с консултанта и с комисията по подбор.

Консолидираните активи на холдинга са на стойност около 9 млрд. лв., а консолидираните приходи - в размер на около 4 млрд. лв., се припомня в съобщението. Общият брой на служителите на БЕХ е около 22 хил. души.

*Актуализирано към 14,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
fallback