fallback

Пратеник на ЕК ще оценява на място щетите на България от газовата криза

България остава най-засегната страна от кризата заради прекъснатите руски газови доставки за Европейския съюз

20:43 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс реши заместник-генералният директор в Дирекция „Енергетика” Доминик Ристори да замине тази вечер за България и Словакия, за да оцени обстановката в двете страни, предизвикана от кризата с газовите доставки.

Това става, след като на заседание на Газовата координационна група днес в Брюксел едно от направените основи заключения бе, че България остава най-засегната страна от кризата заради прекъснатите руски газови доставки за Европейския съюз, предаде БТА.

Всяка засегната от кризата страна е предоставила информация за взетите мерки да бъдат омекотени последствията от прекъсването на газовите доставки. Газовата координационна група е приветствала редица мерки, предприети от газовата индустрия в Европейския съюз, включително осигуряването на газ от Германия през Чехия за Словакия, изпращането на повече газ през Австрия за Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина, увеличаването на вътрешния добив на газ в Европейския съюз, възможността Гърция да доставя известни количества газ на България, разширеното използване на втечнен газ в Белгия и в Гърция.

В резултат на тези мерки последствията от кризата бяха омекотени в повечето засегнати страни, но България остава най-засегната, отбеляза Газовата координационна група. Ако температурите не паднат отново и допълнителните газови доставки могат да бъдат запазени, засегнатите страни, с изключение на България, би трябвало да се справят със сегашната обстановка в течение на няколко седмици, а възможно и до края на зимата.

Все пак необходимите адаптации ще предизвикат допълнителни разходи за промишлеността в засегнатите от кризата страни, смята групата.

Европейската комисия призова следваща сряда да се състои среща на генералните директори по енергетиката от всички страни в Европейския съюз, за да бъде обсъдена енергийната обстановка в по-широк план. Обстановката остава напрегната и особено по-ниски температури през следващите дни могат да я направят критична, изтъкна комисията. Газовата координационна група не фиксира дата за следващото си заседание, но изрази готовност да се събере отново другата седмица в Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
fallback