fallback

Преглед на печата за 20 януари

08:01 | 20.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парите в бюджета са застрашени

в. Стандарт

Рисковете да не се изпълнят приходите в бюджета за 2009 г. са реални, заяви директорът на Агенция "Митници" Христо Кулишев. Причината за това са икономическата и газовата криза, които едновременно удрят бизнеса в страната. В началото на 2009 г. заради спрения газ много предприятия спряха работа, което води до намаляване на вноса и на приходите в бюджета. Ако кризата премине през първите месеци на годината, планираните приходи може да се изпълнят, но ако кризата продължи повече, има реална възможност приходите в хазната да паднат с над 1 млрд. лв. За това са уведомени във Министерството на финансите.

Спор между институциите блокира кредитите за студенти

в. Дневник

Близо половин година след влизането в сила на Закона за студентското кредитиране системата за отпускане на заемите все още не работи. Според министъра на образованието Даниел Вълчев причината е предпазливостта на банките в условията на финансовата криза. От Асоциацията на банките в България обаче твърдят, че образователното ведомство се бави с утвърждаването на типов договор, който трябва да бъде подписван от министъра и финансовите институции, които отпускат заеми за следване. Миналата седмица пък Даниел Вълчев се закани, че ако до 1 март банките не започнат да предоставят студентски кредити, ще се създаде държавна агенция за кредитиране и "ще приключим с банките". За целта министърът ще предложи промяна в закона.

Дело срещу шефа на пътния фонд

в. Новинар

Административен съд София-град образува дело срещу изпълнителния директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура”, съобщиха вчера от съда. Причината е решение от 3 декември за класиране на кандидати по оферти за изпълнение на проект „България – транзитни пътища V”, а жалбата е подадена от „Трейс груп холд” - София, свързвана с името на Васил Божков и Пи Ес Ай - Стара Загора. От 3 декември шеф на пътния фонд е Янко Янков. Стойността на проекта е 705 млн. евро.

Новият шеф на САПАРД върти бизнес с "Химимпорт"

в. Сега

Крупен строителен предприемач, бивш бизнес партньор на аграрния министър Валери Цветанов и настоящ на "Химимпорт", поема агенция САПАРД и ще убеждава Брюксел да пусне европарите за земеделие. Такава визитка очертава фирменият регистър "ДАКСИ" за Мартин Банов, който преди 5 дни бе избран да ръководи САПАРД. "Предприел съм необходимите действия за излизане от всичките фирми, за да не бъда уличен в конфликт на интереси. Освен това от някои дружества вече съм излязъл, макар и да не е отразено вероятно още във всички фирмени регистри. Нямам вече участие в "Ренесанс", "Възраждане 1", "Биопроект", обясни пред "Сега" Банов.

Управлението на туристическите райони скара бранша и институциите

в. Дневник

Нов спор между бизнес сдруженията и държавната агенция по туризъм възникна заради управлението на осемте туристически района, които трябва да представят България по световни изложения. Според проекта на агенцията по туризъм нестопанските сдружения, които ще представляват отделните региони, ще могат да развиват търговска и туроператорска дейност. Идеята е по този начин те да могат да се самоиздържат, обясниха от институцията на семинар в Поморие. Председателят на тези сдружения обаче ще бъде на щат към агенцията. "Това на практика няма да бъде организация, а фирма, и то под шапката на държавата", смята изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева. На подобно мнение са и от съюза на собствениците в Слънчев бряг, според които няма нито една причина сдруженията да бъдат туроператори.

Мутафчиев ще строи "Супер Бургас" с европари

в. Сега

Транспортното министерство ще разчита на пари от еврофондовете за т.нар. проект "Супер Бургас", който ще обхване в един пътен възел жп и автогарата заедно с пристанището. Това съобщи вчера министър Петър Мутафчиев след заседание на управителния комитет на проекта. Според Мутафчиев икономиката ще има нужда от "Супер Бургас" и за българо-руските енергийни проекти, тъй като предвижда и изграждане на петролни терминали. Вчера е решено да се създаде акционерно дружество, в което ще влязат НК "Железопътна инфраструктура", Пристанище Бургас, БДЖ и общината. Едновременно с това ще се подготвя и техническо задание за възлагане на проектирането, за да не се губи време, обясни министърът.

"Далкия" ускорява проекта си на биомаса

в. Дневник

Финансовата и газовата криза няма да се отразят на инвестиционните планове на "Далкия Варна" (бившата "Топлофикация"), каза изпълнителният директор Илия Николаев. Около 2 млн. лв. ще бъдат вложени в подмяната на тръбопроводите от топлопреносната мрежа. Още 1.5 млн. лв. ще струва изграждането на нови отклонения и присъединяването на нови клиенти. В момента броят на абонатите на дружеството е около 12 хил. Според главния изпълнителен директор Доминик Дуда "Далкия" ще ускори проекта си за изграждане на инсталация, която ще позволи като суровина да се използва и биомаса. Първоначалната амбицията на дружеството беше инсталацията да влезе в експлоатация в края на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 08.09.22 г.
fallback