fallback

Преглед на печата за 19 януари

07:56 | 19.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

50% по-малко туристи планират лято 2009 в България в. Дневник

Туристическият сезон 2009 може да се окаже най-слабият от няколко години насам, сочат предварителните данни за ранните записвания за лятото. Големите морски курорти отчитат наполовина по-малко резервации от чужбина в сравнение с предната година, показа проучване на "Дневник". От отрицателния тренд, който се дължи на световната финансова криза, ще пострадат и по-малките курорти. Засега обаче не може да се каже с колко точно, тъй като те не разчитат толкова много на зимните записвания.

"Към този момент има 50% по-малко резервации", съобщи председателят на съюза на собствениците в Златни пясъци Георги Щерев. Подобна е и ситуацията в Слънчев бряг, където хотелиери говорят за около 40-45% намаление.

НОИ спешно издирва архиви на хиляди фалирали фирми в. Сега

Ако не се намерят изчезналите документи, мнозина няма да могат да се пенсионират

Гражданите, които знаят, че някъде се съхраняват безстопанствени ведомости на фалирали фирми, веднага да сигнализират НОИ и неговите териториални поделения, призоваха от осигурителния институт. В противен случай има опасност документите да се загубят, а хората, които са работили там, да не могат да се пенсионират, защото няма да могат да представят доказателства за стаж и доход.

В момента осигурителният институт разполага с документацията на 8283 прекратени осигурители без правоприемник от 1956 г. насам, съобщи пред "Сега" Евгения Петрова, шеф на дирекция "Архивно стопанство" в института. На базата на тези архиви той издава удостоверения за стаж и доходи на хора, работили във вече ликвидирани предприятия без правоприемник. Благодарение на тези документи работниците могат да съберат необходимите точки, за да се пенсионират.

EIG може да купи застраховател в Турция в. Дневник

Българският застрахователен холдинг "Евроинс иншурънс груп" (EIG) преговаря в момента за покупка на застрахователна компания в Турция. Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от изпълнителния директор на холдинга Златолина Мукова. Тя обаче отказа да даде повече подробности, като уточни, че се водят преговори с няколко потенциални дружества в южната ни съседка, но до момента няма решение за сделка. Мукова обясни, че и в Турция пазарът е подобен на българския, с голям дял на автомобилните полици, но от EIG няма да търсят по-профилирана компания, а такава, при която са развити всички видове застраховки.

Министърът на икономиката я отписа в. Стандарт

Българският действащ министър на икономиката отписа икономиката ни заради газовата криза. Според Петър Димитров предприятията, които са спрели производствения си процес, няма да издържат. Ние правим всичко възможно в здравните, учебните и социалните заведения да не се почувства кризата, уточни Димитров. По думите му нямало да има електроенергийна криза, а ударът бил най-вече върху икономиката.

Газовата криза ще бъде дълга, предупреди той пред БНР. В момента в България се потребявали едва 42% газ в сравнение с 4 януари, когато доставките на синьо гориво секнаха. Независимо от решенията на срещата между Русия и Украйна, Димитров призна, че не вижда края на кризата и пускането на природния газ. Ако се беше срутил някой блок в България, щяхме да получим досега помощ и от Украйна, и от Русия, а какво стана сега? Явно конфликтът между двете страни е политически и кризата вече става хуманитарна за някои страни от Европа, включително и България, коментира министърът.

Българските фермери получават най-малко евросубсидии в. Новинар

Размерът на субсидиите за земеделие няма да се увеличава до края на 2013 година въпреки икономическата криза. Това заяви еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Бойл по време на откриването на хранителното изложение “Зелена седмица” в Берлин, Германия. Тя обясни, че голяма част от средствата от националните бюджети на страните членки се пренасочват за подпомагане на бизнеса и банките, тъй като те са най-засегнати от кризата. Голяма част от браншовите организации поискаха евросубсидиите да бъдат увеличени заради падането на цените на храните в световен мащаб.

По време на откриването на панаира земеделският министър Валери Цветанов посочи, че България е една от страните, в които фермерите получават най-ниски субсидии за обработка на земя. В старите страни членки стопаните взимат четири пъти повече евросубсидии от българските фермери, обясни Цветанов. Панаирът, на който участват близо 60 български производители, ще продължи до 26 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 08.09.22 г.
fallback