fallback

Акция на седмицата – Еврохолд България

Позицията бе най-ликвидната за изминалата работна седмица с общо 616 сделки

11:20 | 17.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Еврохолд България бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. Позицията бе най-ликвидната за изминалата работна седмица с общо 616 сделки.

Холдингът понижи пазарната си капитализация с близо 30% на седмична база до ниво от 1,11 лв. за акция. Изтъргуваният оборот по позицията за петте дни бе на стойност близо 400 хил. лв.

Миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията разреши на люксембургската компания Базилдон Холдинг (собственост на Global Finance) да придобие съвместен контрол над Евроинс Иншурънс Груп ЕАД - Етрополе, заедно с досегашния собственик Еврохолд България АД.

През август Global Financе осигури финансиране в размер на 24,6 млн. евро за увеличението на капитала на Евроинс Иншурънс Груп, като в резултат придоби конвертируем дълг, който трябваше да бъде трансформиран в акционерно участие след разрешение от регулаторните органи.

Евроинс Иншурънс Груп консолидира застрахователните компании от портфейла на Еврохолд България. В структурата му влизат Евроинс – България, Евроинс - Румъния, Евроинс - Осигурувание (предишно наименование Макошпед Осигурувание) и Евроинс – Здравно осигуряване.

През декември пък Еврохолд България обяви, че в изпълнение на обявената през 2008 г. стратегия за продажба на производствените предприятия в структурата на холдинга, тече процес по привличане на купувач на мажоритарния дял в Етропал АД. Процесът на продажба на производственото направление на Еврохолд е част от стратегията на холдинга за фокусирането му върху финансовите операции.

Консолидираните приходи на Еврохолд България за деветмесечието на 2008 година са на стойност 274 милиона лева, като реализираният ръст е 46% на годишна база. Нетната печалба на групата за периода е в размер на 36 милиона лева, формирана от еднократни ефекти при формирането на подхолдинговата структура Евроинс Иншурънс Груп ЕАД.

Акциите на Еврохолд България се търгуват на БФБ-София от февруари 2007 г. Холдингът бе сформиран чрез сливане между Еврохолд АД и Старком Холдинг АД. За последните 12 месеца Еврохолд България понижи пазарната си капитализация с близо 80 на сто.

Към момента (на база финансовите резултати към края на септември) консолидираното съотношение цена/печалба на акция на Еврохолд България (P/E) е 0,9. Коефициентът цена/продажби на акция (P/S) е 0,3, а цена/счетоводна стойност (P/B) на консолидирана база е 0,5.  

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
fallback