fallback

Преглед на печата за 16 януари

08:05 | 16.01.09 г.

ОЛАФ пак уличи България в масови нарушения по САПАРД в. Сега

Нови шокиращи нарушения в проекти, одобрени от България и финансирани по програмата САПАРД, откри Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). В 64 от инспектирани 71 проекта в хранително-вкусовата промишленост нашите чиновници са одобрили напълно фалшиви, подправени или раздути оферти за цени на машините, които ще бъдат закупени.

Констатациите са описани в писмо на ОЛАФ до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева от 23 декември 2008 г., с което "Сега" разполага. До момента документът не е огласен публично. Заради новите разкрития на 10 януари 2009 г. Министерството на финансите е спряло да финансира от бюджета проектите по тази мярка на САПАРД. Източници на "Сега" уточниха, че МФ е имало намерение да изплати още 39 млн. лв. по това перо на програмата с надеждата, че когато Брюксел разблокира парите, ще си ги възстанови.

София се отказа от 82 млн. лв. претенции към "Софийска вода" в. Сега

Индулгенция за близо 82 млн. лв. гласува София на концесионера "Софийска вода". Вместо да плати 108 млн. лв. глоби и неустойки по концесионния договор, дружеството ще се размине с 26.5 млн. лв., като 10 млн. от тях ще бъдат платени под формата на инвестиции в далечното бъдеще - между 2014 и 2019 г. До това са довели преговорите между община и концесионер за уреждане на стари спорове. Споразумението бе гласувано 4 дни след появата му без сериозен дебат.

"Муудис" понижи перспективата пред банковата система в. Дневник

"Муудис" е понижила перспективата пред българската банкова система от "стабилна" до "негативна", съобщиха от рейтинговата агенция. Мярката отразява опасенията на "Муудис", свързани с фундаменталните кредитни условия в страната през следващите между 12 и 18 месеца. "Муудис" е понижила до негативна перспективата за рейтингите по депозитите на ДСК и "Райфайзен България". Понижени са до "нагативна" перспективите по всички рейтинги на Първа инвестиционна банка и МКБ Юнионбанк.

Пазарът на имоти във Варна е в точката на замръзване в. Дневник

В началото на година пазарът на имоти във Варна е близо до точката на замръзване. Според Нина Арнаудова, собственик на брокерската агенция Re/Max Formula във Варна "купувачите и продавачите са в период на изчакване. Едните за по-ниски, а другите за по-високи цени. Тази тенденция започна още през май миналата година, но ясно се очерта през септември и октомври", посочи тя. "Почти няма реализирани продажби. В средния и високия ценови сегмент има траен застой от 2-3 месеца. Това показва едно забавяне на самия цикъл на сключване на сделки, тъй като се водят преговори за намаляване на цените", е наблюдението и на Теодора Димитрова, изпълнителен директор на "Ера България".

Планът на Созопол предвижда три голф игрища в. Дневник

Три голф игрища, които да бъдат построени върху общински терени, предвижда новия общ устройствен план (ОУП) на Созопол. Терените се намират в района между селата Извор и Равна гора. Според главния архитект на общината Румен Александров планът е на ръба на рекреационния капацитет. Той е предвиден за 140 хил. души туристи. Засега отпада идеята в горската зона около залива Градина да бъде построен аквапарк. Само в началото и края на гората ще има спортни комплекси. Авторите на екологичната оценка са били категорично против намерението за водната атракция.

12 хиляди излизат в подкрепа на АЕЦ в. Новинар

Над 12 хиляди ще се включат в протеста за подкрепа на рестартирането на двата спрени ядрени реактора на АЕЦ "Козлодуй" в неделя, организиран от движение „Напред”. В началото на седмицата се очакваше към него да се присъединят около 5000 - 6000 души. Вчера обаче заявилите участие в протеста нараснаха до 12 000, съобщиха от централата на коалицията. „Държим да подчертаем, че това не е протестен митинг, категорични бяха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 08.09.22 г.
fallback