fallback

Украйна гарантира, че ще транзитира газ до България при определени условия

Условието е Газпром да подаде нужното синьо гориво към два от посочени от украинската страна входни пункта – Писаревка и Валуевка

10:03 | 15.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Украинският премиер Юлия Тимошенко се ангажира да изпрати в четвъртък в София от името на украинското правителство писмен документ, който гарантира преноса на необходимите количества газ за България, в случай че Газпром подаде нужното синьо гориво към два от посочени от украинската страна входни пункта – „Писаревка” и „Валуевка”, на газопреносната им мрежа. Това е договорено при срещата вчера вечерта в Киев между премиера Сергей Станишев и украинския премиер, съобщи правителствената информационна служба.

Веднага след приключване на работните срещи на Сергей Станишев в Русия и Украйна, за Брюксел заминава негов специален пратеник - секретарят на Съвета по сигурността и външнополитически съветник на министър-председателя Боян Чуков, който ще разговаря с началника на кабинета на председателя на Европейската комисия Жоао Вал де Алмейда и екипа му.

„Необходимо е да се гарантира нормалното протичане на транзита както за България и за Балканското направление, които са най-тежко пострадали от липсата на алтернативен газопровод, така и за останалите потребители от Централна и Западна Европа”, е казал в Киев българският министър-председателят.

Европейският парламент обсъди късно снощи последните развития в газовата криза между Русия, Украйна и ЕС, като много от политическите групи подчертаха, че Русия и Украйна трябва да разрешат своя спор възможно най-бързо, без да се обвиняват взаимно една друга. Депутатите изтъкнаха, че милиони европейски граждани страдат заради двустранен спор, а Русия и Украйна са загубили доверие като надеждни партньори. В дебата взеха участие и много български депутати.

Чешкият вицепремиер по европейските въпроси Александър Вонда изтъкна в своята реч, че ключов приоритет на председателството е да се постигне незабавно възстановяване на доставките на газ.

Чешкото председателство си дава ясна сметка за необходимостта от незабавно вземане на кратко-, средно- и дългосрочни решения, които да предотвратят подобни ситуации за в бъдеще, подчерта той, като поясни, че това включва „създаването на функциониращ ефективен механизъм за солидарност“ като „един от крайъгълните камъни на бъдещата енергийна сигурност на ЕС“.

Тази солидарност „предполага взаимната свързаност на европейските енергийни мрежи, както и подобрения в енергийната инфраструктура“. В заключение Вонда подчерта, че ЕС трябва да диверсифицира своите източници и доставчици на газ.

Според европейския комисар по енергийните въпроси Андрис Пиебалгс пък в момента преминаваме през една от най-сериозните енергийни кризи, сравнима с петролната криза през 70-те години на миналия век.

Той подчерта, че двете страни трябва да се координират относно входните точки и обеми, без което не могат да се възстановят доставките на газ. Еврокомисарят е вярвал, че взетите мерки са достатъчни, но все още вижда липса на контакти и координация: „Решението е в ръцете на двете страни - но дали те искат решение?“

Директивата за сигурността на доставките на газ от 2004 г. (2004/67/ЕС) не отговаря на настоящите нужди и в следващите седмици на ЕП ще бъде изпратено предложение за нейната преработка, включващо „Общностен механизъм за координация“, каза в заключение Пиебалгс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 15.08.22 г.
fallback