fallback

Станишев заплаши Путин със загуба на доверието на Европа

Словашкият премиер пък се запознал с документи, доказващи, че Русия пречи за пускането на газа. Путин не бил чел тези документи

15:01 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: МС

Русия и Украйна рискуват да загубят доверието на европейските си партньори заради затягащата се газова криза, заяви премиерът Сергей Станишев на среща с министър-председателя на Руската федерация Владимир Путин.

„Най-големият риск в дадения случай, от моята гледна точка, за Русия и Украйна е въпросът за доверието, тъй като този спор съществува вече няколко години и продължава под една или друга форма“, цитира ПРАЙМ-ТАСС думите на Станишев.

Създава се ситуация, при която европейските потребители са заложници на този спор, е казал Станишев.

Той е подчертал необходимостта да се намери бързо решение на двустранния конфликт, в това число и техническо. В тази връзка Станишев е отбелязал, че Украйна има запаси от газ в подземни хранилища и е в състояние да осигури за известно време собствените си нужди от газ на минимално равнище, макар че това не може да продължи дълго.

На свой ред словашкият премиер Роберт Фицо е заявил, че Украйна вече губи доверието на европейските партньори заради поведението си. В същото време той отбелязва, че в хода на посещението му в Киев украинските ръководители са представили документи, от които става ясно, че руската страна възпрепятства възобновяването на доставките за Европа.

Руският премиер е заявил, че руската страна не е виждала документи с такъв характер.

След поредния неуспешен опит тази сутрин за възобновяване на газовите доставки от Европейския съюз казаха, че смятат да съдят и Украйна, и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 12.09.22 г.
fallback