fallback

Протестът срещу насилието и корупцията завърши с масов бой и арести*

Тълпата пред парламента бе разпръсната от полицията

13:41 | 14.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Dnes.bg

Общо 158 души са арестуваните вследствие на проведените днес протести пред Народното събрание, съобщиха от МВР.

Те са отведени в различни столични районни управления. Още преди началото на протестните действия в столичното Първо РУ-МВР са били задържани петима. Един от тях е 15-годишен младеж, у него са открити три самоделни взривни устройства и бутилка амониева селитра.

По информация на МВР полицейски автобус и две патрулни полицейски коли са разбити в района на Народното събрание. Един полицай и четирима жандармеристи са ранени от хвърлени от протестиращите предмети и бомбички. Те са откарани в МВР-болница, като няма опасност за живота им.

Около два часа след началото на протеста масовите безредици пред парламента поутихнаха, предаде репортер на Dnes.bg. Тълпата бе разпръсната от полицията. Част от демонстрантите се отправиха към Орлов мост, където блокираха движението, както и към НДК. По пътя на протестиращите имаше счупени витрини на магазини.

Преди около час от Столична община наредиха за спиране на протеста след разразилия се бой между протестиращи и полицаи и получен сигнал в МВР за бомба в сградата на парламента.

Първоначалните коментари на представители на тройната коалиция бяха, че не е имало ескалация на напрежението пред Народното събрание, както и че не може да се прави паралел между днешните протести и тези през зимата на 1997 г. 

Преди провеждането на протеста основните участници в него – студенти, земеделски производители и природозащитници, заявиха, че не искат действията им да се превръщат в политически. Предварително заявените им искания бяха за земеделски субсидии, промените в Закона за горите, промени във висшето образование и Студентския град, национални плащания за млекопроизводителите, както и за неотложна държавна помощ за българското пчеларство. 

На носените днес плакати на протестиращите бяха написани искания за оставки и смяна на властта.

Идеята за протеста тръгна от интернет и студентски организации, изразяващи възмущението си от случващото се в Студентски град, беззаконието, насилието и корупцията. Недоволството ексалира след случая с пребития до смърт 20-годишен младеж Стоян Балтов пред дискотека в студентското градче.

*Актуализирано към 17:20

Снимки от размириците

Видео от протеста

Всичко за протеста

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 07.09.22 г.
fallback