fallback

Официално уведомихме ЕК, че може да пуснем един от спрените блокове на АЕЦ

Страната ни се позовава на член 36 от договора за присъединяване, който дава такава възможност при извънредни ситуации

15:20 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

България днес официално уведоми Европейската комисия, че при задълбочаване на газовата криза може да се стигне до повторното пускане в експлоатация на един от спрените блокове на АЕЦ Козлодуй, каза премиерът Сергей Станишев.

Уведомлението е направил министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на провеждащия се днес в Брюксел съвет на енергийните министри на ЕС във връзка с газовата криза.

В аргументите на България се посочва, че макар и в момента електроснабдяването на страната да е нормално, при задълбочаване на газовата криза това положение може рязко да се промени и да се стигне до недостиг на ток в страната, какъвто вече има в региона.

При евентуалното отваряне на един от блоковете, което ще бъде временно, България ще се позове на член 36 от договора за присъединяване на страната ни към ЕС, който дава възможност при извънредни ситуации да се взимат такива мерки.

В становището се обръща внимание и на факта за усложняване на екологичните последици при широкото използване от предприятията на мазут вместо газ. Освен това становището на България е, че кризата като цяло няма да бъде решена, докато Русия и Украйна не се споразумеят помежду си и дотогава ще има несигурност за доставките на европейските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:00 | 29.08.22 г.
fallback