fallback

Природният газ идва в България най-рано в четвъртък вечерта

От началото на газовата криза е спряно газоподаването на 92 предприятия в страната, а 208 са на ограничителен режим

14:53 | 12.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

При условие че Русия възстанови доставките на газ за България тази вечер, в тръбите на газопреносната система на страната ще има природен газ в четвъртък вечерта, заяви премиерът Сергей Станишев в изказването си от парламентарната трибуна по време на днешното извънредно заседание на Народното събрание във връзка с газовата криза.

Международните експерти и представители на Европейската комисия започнаха работа днес в газоизмервателните станции в западните и южни региони на Украйна, като така се изпълнява условието на Газпром за възстановяване на доставките и вече няма причина да не бъде пуснато синьото гориво за Европа.

По думите на Станишев в момента ефективният обем на газохранилището в Чирен е 524 млн. куб. м. В случай че доставките на газ не бъдат възстановени скоро, има възможност от газохранилището да бъде осигуряван газ в порядъка на 35-40 на сто от нормалното потребление за зимата.

От февруари газоподаването би било още по-ниско.

От началото на газовата криза е спряно газоподаването на 92 предприятия в страната, а 208 са на ограничителен режим.

След приключване на кризата ще бъде направена цялостна оценка на причинените от нея щети на икономиката - както преки, така и косвени, заяви премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
fallback