fallback

Защо компенсационните бонове поскъпнаха днес?

В събота изтече срокът за покупка на поименни компенсационни бонове с цел участие в търговете за земя с Софийска област

11:44 | 12.01.09 г.

В събота изтече срокът за покупка на поименни компенсационни бонове с цел участие в търговете за земя с Софийска област, показа проучване на Investor.bg. Днес реституционните книжа достигнаха най-високата си цена за последните 3 месеца от 39,7 ст. за 1 лв. номинал.

Министерството на земеделието предлага 21 хил. дка в Софийско при средна начална цена от 36 за декар, като ниската начална цена е продукт и на факта, че се предлагат и много мери, пасища, пасища с храсти и ливади.

Крайният срок за подаване на заявления за участия в търга е 14 януари 2008 г., показва обявление в уеб страницата на министерството. Един от нужните документи за участие е удостоверението за притежаване на поименни компенсационни бонове или фотокопие на удостоверителния документ от Централния депозитар, т. нар. депозитарна разписка.

Проверка на Investor.bg показа, че такъв документ може да се извади до 14 януари, ако сделката покупката на поименни компенсационни бонове е извършена на 10 януари. За днешните сделки с поименни компенсационни бонове сетълмента ще бъде в 16 ч. на 14 януари, разписката ще бъде отпечатана след това и може да бъде получена най-рано на 15 януари, споделиха брокери относно процедурата за работа с Централен депозитар при получаване на разписка.

На 15 януари срокът за подаване на заявления за участие в търга ще е изтекъл и този документ вече няма да е нужен. Затова е учудващо защо именно днес цените на компенсаторните инструменти реализираха по-висока стойност, отколкото през миналата седмица. Възможно е да има търгове за земя и в други райони на страната.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
fallback