fallback

Сега ли е моментът за покупка на акции?

Лошите новини са най-добрият приятел на инвеститора, смята Уорън Бъфет

11:12 | 12.01.09 г.

Материалът е предложен от plamender, автор в категория Бизнес на Blog.bg

Според мен тази година определено ще бъде успешна за инвеститорите в акции. Световните пазари ще отбележат растеж от най-малко 25%, а нашият SOFIX ще нарасне с повече от 77%, прогнозира в блога си plаmender. Въпросът е дали това ще стане плавно и стабилно или волатилността ще продължи да бъде значителна? По-вероятно е второто, а среднодневните обороти ще останат ниски, се казва още в анализа.

„Няма нищо ново под слънцето”, смята легендарният инвеститор сър Джон Темпълтън. По думите му, всяка покупка на акции днес си заслужава толкова, колкото през:

-я нуари 1973, когато ОПЕК обявява петролно ембарго на САЩ, вследствие на което за година и половина индексът S&P се срива с цели 48,2%. Разбира се, всеки, който диверсифицирано купува акции на тези ниски нива, прави средна печалба от 38% през следващата година и 67% през следващите две години.

- октомври 1987, когато световните капиталови пазари се сриват, а S&P губи 20,4% в една сесия. Една година след това акциите се повишават с 23%, а две години след това - с 54%.

-октомври 2002, когато след колапса на дот-ком бума и безпрецедентните терористични атаки в САЩ инвеститорите попаднаха в суров „мечи” пазар. Една година след това акциите нарастват с 34%, а две години след това - с 44%.

Уорън Бъфет също е на мнение, че сега е моментът да се купуват акции. Според него лошите новини са най-добрият приятел на инвеститора. "Те ти дават възможност да купиш части от бъдещето на Америка с дисконт”, смята Бъфет. На 21 ноември 2008г. пред Фокс Бизнес Нетуърк той каза направо, че за него сривът на акциите „няма значение” и добави още: „Това ми се случвало три пъти досега – през 1974, през 1987 и за периода 1998-2000г., т.е. надявам се, че ще живея достатъчно дълго това да се случи още няколко пъти”

В трудни времена обикновенно инвеститорите не се възползват от възникналите (веднъж на поколение) възможности. Вместо това те чакат някои авторитет да каже, че вече е „сигурно” да се купуват акции, но тогава вече е твърде късно. Интересно у нас, кой ли би могъл да бъде такъв авторитет? На ум ми идват няколко такива в близкото минало, но не и сега, за съжаление. Липсата на авторитети е основен скрит недостатък на нашия капиталов пазар, за който не се говори много, смята още plamender.

Вижте целия анализ

Материалът има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
fallback