fallback

Украински газ идва до България най-рано в неделя вечерта*

В 14.40 часа местно време Украйна е пуснала газ от своите запаси за Молдова, но газът за България още не е тръгнал

15:23 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Техническото време, за което газ от Украйна може да дойде от входния пункт за България, е около 24 часа, беше съобщено днес на пресконференция с участието на премиера Сергей Станишев, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и ръководството на Булгаргаз.

Това на практика означава, че, ако в близките часове приключат техническите разговори между ръководствата на Нафтогаз и Булгаргаз, то синьо гориво ще потече от Украйна за България до неделя вечерта.

В 14.40 часа местно време Украйна е пуснала газ от своите запаси за Молдова, но газът за България още не е тръгнал.

До уговорката България да ползва газ от запасите на Украйна се е стигнало след разговор днес по обяд между президента Георги Първанов и неговия украински колега Виктор Юшченко. Според предварителните разговори количеството гориво за България ще бъде 2-2,5 млн. куб. м дневно. Периодът, през който ще бъде получавано това количество, не е уточнен.

Станишев посочи, че и днес България получава около 45 на сто от необходимото за зимата количество газ от газохранилището в Чирен.

Заедно с евентуалните доставки от Украйна ще можем да покриване около две трети от необходимите нужди на страната от газ дневно. Завишеното получаване на газ от Чирен обаче ще може да се осъществява до 21 януари и по-нататък, ако кризата продължава, количествата ще бъдат по-ниски поради пониженото налягане. 

На предстоящия извънреден съвет на енергийните министри на ЕС в понеделник България ще представи като средносрочни мерки няколко проекта за диверсификация на доставките на газ, заяви Станишев. Най-бързо осъществимият проект е връзката с Гърция, за която е изчислено, че ще струва 125 млн. евро.

Предвиждат се няколко възможности за връзка с газовата система на Румъния в участъците Русе-Гюргево, Силистра-Калараш, Никопол-Турну Мъгуреле. Възможна е и връзка на газопреносните системи на България и Сърбия в участъка Дупница-Ниш.

Освен това е решено да се разшири капацитетът на черпене на газ от хранилището в Чирен от сегашните максимум 4,5 млн. куб. м на денонощие до 10 млн. куб. м, като този обем газ би задоволил при необходимост изцяло нуждите на страната. Преди два дни Петър Димитров заяви по този въпрос, че ще е по-изгодно да се построи ново газохранилище, като се използва след изчерпване находището в Галата, отколкото да се разширява капацитетът на това в Чирен, където необходимата инвестиция ще е около 250 млн. евро.

Продължаващите спорове за газа между Русия и Украйна вече са на техническо ниво и са свързани с мандата и достъпа на европейските наблюдатели до газопреносните станции по границата на Украйна, съобщи от своя страна вицепремиерът Ивайло Калфин.

Той поясни, че президентът Първанов е настоял за пълното възстановяване на доставките за България при разговора си с Виктор Юшченко.

*Информацията е актуализирана към 15.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 01.09.22 г.
fallback