fallback

Акция на седмицата - Енемона АД

През седмицата стана ясно, че компанията ще строи административна сграда за Министерство на правосъдието на стойност над 100 млн. лв.

10:50 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Енемона АД - Козлодуй бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката „Акция на седмицата“.

За последните пет борсови сесии дружеството повиши пазарната си капитализация с 24,1% до ниво от 8,70 лв. за акция. Позицията бе и най-ликвидната за изминалата седмица с общо 238 сделки на обща стойност близо 200 хил. лв.

През седмицата стана ясно, че Енемона е сключила договор с Министерство на правосъдието за предпроектни проучвания, проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на административна сграда на стойност над 100 млн. лв.

Консолидираната печалба на компанията за деветмесечието отчете спад от 10% до 9,3 млн. лв. Консолидираните приходи от продажби за същия период са в размер на 85 млн. лв.

Енемона АД е инженерингова компания, създадена през 1990 г. Енемона има холдингова структура, като основните дейности на компанията и дъщерните й дружества са съсредоточени в строителството, енергетиката и инфраструктурата.

През август тази година Енемона придоби мажоритарен дял в Енергомонтажкомплект АД (ЕМКО – Белене) с цел участие в изграждането на АЕЦ Белене.

Акциите на Енемона се търгуват на БФБ-София от 23 януари 2008 г. През ноември 2007 г. компанията осъществи IPO като предложи 2 млн. акции за 16,80 лв. всяка. Емисията беше презаписана близо 30 пъти, а поръчките за покупка на новите акции възлязоха на 1 млрд. лв.

На база консолидираните финансови резултати към кра яна третото тримесечие на миналата година към момента акциите на Енемона се търгуват при съотношение цена/печалба (P/E) от 6,23. Коефициентът цена/приходи от продажби (P/S) е 0,71, а цена/счетоводна стойност (P/В) е 0,99.

Възвръщаемостта на активите е 8,76% на консолидирана база, а на собствения капитал – 16,5%.

 

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 07.09.22 г.
fallback