fallback

Преглед на печата за 10 януари

08:28 | 10.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Скандал с адвокатска фирма в "Кремиковци"

в. Новинар

Една и съща адвокатска фирма консултира металургичният комбинат „Кремиковци” и неговият потенциален купувач - бразилската компания CSN, научи "Новинар". Става въпрос за адвокатското дружество „Борислав Боянов и Ко”. Още през 2007 г. , когато шеф беше Александър Томов, а собственик индийският милиардер Прамод Митал, металургичното предприятие е сключило договор с компанията, за да обслужва завода по правни въпроси. 

Този договор все още не е прекратен и юристите продължават да дават правни съвети на "Кремиковци", обясниха запознати. В момента обаче адвокатската компания е наета и от бразилците, които са сред основните кандидати за покупка на предприятието.

Преди мисията на ОЛАФ нова оставка тресе фонд "Земеделие"

в. Сега

Пореден скандал разтресе вчера фонд "Земеделие". Зам.-шефът на ведомството Константин Паликарски, който е и директор на агенция САПАРД, изненадващо подаде оставка. Причината е в конфликта му с Ализан Яхова, която оглави временно фонда след оставката на титуляря Атанас Кънчев.

"Положението стана нетърпимо, защото тя спира всичките ми управленски решения по програма САПАРД", разказа Паликарски пред "Сега". Той обясни, че заел поста, защото е специалист в борбата с корупцията и доброто управление. "След като свърших това, което се очакваше от мен, вече не мога да съм полезен на фонд "Земеделие", защото не съм специалист по земеделските въпроси", допълни Паликарски.

Кадастърът ще се променя заради земеделските имоти

в. Дневник

Припокриванията на земеделските парцели, установени от агроекспертите през лятото на 2008 г., са причина да се инициират спешни промени в кадастъра. Това стана ясно при петъчната среща между министрите на земеделието и регионалното развитие Валери Цветанов и Асен Гагаузов. Работна група от експерти на двете ведомства ще разработи до 20 февруари общ проект за промени, за да се неутрализират бъдещи грешки в декларирането на собствеността, поясниха от агроминистерството.

Втора година земеделските производители губят субсидии заради грешно деклариране на имотите си, породено от законодателни пропуски след реституцията на земята. Въпреки сателитното заснемане на земята и създаването на Интегрираната система за администриране и контрол разминаванията в данните на поземлените комисии и офисите на разплащателната агенция породиха съмнения към правилното отчитане на плащанията с европейски субсидии.

Скоро може да има различни тарифи по "Гражданска"

в. Дневник

Системата "бонус-малус", която ще даде възможност на редовните водачи да плащат по-ниска цена по задължителната застраховка "Гражданска отговорност", скоро може да заработи. Това стана ясно, след като на вчерашното си заседание Комисията за финансов надзор прие окончателно на второ четене наредбата, която ще направи възможен обмена на информация между Министерството на вътрешните работи и Гаранционния фонд. Тя ще включва данни от двустранните протоколи, които застрахователите ще подават към МВР, както и данни за пътнотранспортни произшествия, които КАТ ще подава към информационния център на Гаранционния фонд. От своя страна фондът ще има грижата да предоставя тези данни на компаниите, които ще ги използват при определянето на тарифите по "Гражданска" за отделните си клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 23.08.22 г.
fallback