fallback

Петър Димитров: Възможно е възстановяване на доставките до утре

По-песимистично настроен е вицепремиерът Ивайло Калфин, който изрази надежда това да стане до няколко дни

18:01 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

До утре може да бъдат възстановени доставките на газ, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По-песимистично настроен е вицепремиерът Ивайло Калфин, който изрази надежда това да стане до няколко дни. Двамата говориха пред парламентарната комисия по енергетика.

По думите на Калфин по последна информация тази вечер в Киев трябва да пристигнат наблюдателите от ЕС, Русия и Украйна, които са упълномощени да следят за точните количества газ, копито постъпват от Русия за транзитиране за ЕС. Наблюдението на транзита беше поставеното от Газпром условие за възстановяване на доставките.

Въпросните наблюдатели няма да проучват въпроса кой е виновен за кризата, заяви вицепремиерът. По думите му руската страна не обвързва пускането на газа за Европа, което ще стане след пристигането на наблюдателите на съответните пунктове, с подписване на договора с Украйна.

До един месец България трябва да представи идейни проекти за отклонение до страната ни от газопреносната мрежа на Гърция и Румъния, за да може да искаме европейски средства за строителството на тези газопроводи, заяви още Калфин.

По думите му най-лесно би могло да се построи отклонението от Гърция, което при ускорена работа може да бъде завършено за около година.

Заради диверсификацията на доставките България ще настоява за ускоряване на строителството на Южен поток и Набуко, каза още той. Относно идеята за строителство на общ с Гърция и на гръцка територия терминал за втечнен газ, Калфин коментира, че и за този проект биха могли да се искат евросредства, но първо трябва да бъде постигнато съгласие с Гърция за построяването му. Това съоръжение би струвало около 1 млрд. евро.

Според данните на Министерство на икономиката и енергетиката от началото на газовата криза до момента фирмите у нас, на които е ограничено подаването на газ, имат преки загуби общо в размер на близо 24 млн. лв. Поради липса на отопление са затворени 68 училища в страната.

На депутатски въпрос дали се правят проверки от държавата на фирмите, които по закон трябва да поддържат 12 до 15-дневни запаси на алтернативни на газа горива, Петър Димитров посочи, че такива проверки се правят и е установено, че много фирми, включително топлофикациите, не поддържат необходимите запаси. Той допълни, че това се дължи на липса на средства и при това положение едва ли въпросните фирми ще бъдат глобени от държавата, защото финансовото им положение ще се утежни още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:45 | 05.09.22 г.
fallback