fallback

Промишленото производство задълбочава спада си

През октовмри, когато беше отчетен спад на годишна база и съвсем лек ръст на месечна, НСИ прогнозира превръщане на понижението в тенденция

11:54 | 09.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Промишленото производство през ноември е с 5% по-малко в сравнение с предходния месец, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Общият индекс на промишленото производство се определя в голяма степен от индекса на преработващата промишленост, който през ноември 2008 г. намалява с 8,8% спрямо индекса за октомври.

За сравнение през октомври промишленото производство беше с едва 0,6% по-голямо в сравнение с предходния месец, а на годишна база отчете спад с 1,9%. Тогава от НСИ прогнозираха, че вероятно през следващите месеци данните на статистиката ще превърнат понижението в тенденция предвид обявените мерки за закриване на производства или временното им преустановяване.

Спад през ноември е регистриран при производството на химични продукти - с 22,5%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19,1%, при производството на електрически машини и апарати - с 14,9%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 12,5%.

В същото време ръст отчита производството на превозни средства, без автомобили – 16,8%, производството на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти, и часовници и производството на машини, оборудване и домакински уреди – 1,4%. Производството и разпределението на електроенергия, газ и вода нараства с 9,5%.

На годишна база през ноември промишленото производство се понижава с 8,8%. В преработващата промишленост то намалява с 10,9%, а в добивната промишленост - с 6,7%, като най-значителен е спадът в добива на метални руди - с 33,1%. Производството и разпределението на електроенергия, газ и вода намалява спрямо ноември 2007 г. с близо 8 на сто.

В производството на хранителни продукти и напитки се отчита спад от 7,6 на сто на месечна база и ръст от 3,5 на сто на годишна.

Също по предварителни данни приходите от продажбите в промишлеността през ноември в сравнение с предходния месец намаляват с 8%.

В преработващата промишленост на месечна база приходите от продажби са с 10,7% по-малко, докато в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода и в добивната промишленост продажбите се увеличават съответно с 14,2% и с 3,6%.

На годишна база приходите от продажби са с 11,5% по-малко през ноември, като намалението в преработващата промишленост е с 13,2%. По-малко са продажбите при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 37,6%, при производството на химични продукти - с 20,6%, при производството и леенето на метали - с 12,5%.

Нарастване е отчетено в продажбите при издателската и полиграфическа дейност, възпроизвеждане на записани носители – 5,2%, производството на изделия от каучук и пластмаси – 6,3% и производството на превозни средства, без автомобили – 10,9%.

Приходите от продажби в производството на хранителни продукти и напитки намаляват с 14 на сто на месечна база, а на годишна се увеличават с 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 08.09.22 г.
fallback