fallback

Преглед на печата за 9 януари

08:00 | 09.01.09 г.

Фирмите почти нямат шанс за обезщетения в. Дневник

Българските предприятия, които търпят вреди заради спрените доставки на газ от Русия, почти нямат правни възможности да търсят компенсации от "Булгаргаз", обясниха юристи. Причината е, че в договорите на дружествата с доставчика и в Закона за енергетиката е предвидено, че "енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетения за щетите, нанесени в резултат на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на снабдяването с природен газ". Отговорност може да се търси само в случаите, когато аварията, заради която е спряно подаването на газ, или дълготрайният недостиг, са настъпили по вина на доставчика.

Тръгна нов спор за такса "предсрочно погасяване" в. Сега

Отпадането на такса "предсрочно погасяване" за старите потребителски заеми породи спор между банкери и юристи вчера. Изненадващо шефът на най-големия трезор у нас "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян обяви, че таксата отпада само за новите заеми, т. е. сключените след 3 януари 2009 г., а за старите ще се плаща така, както е предвидено в договора с клиента. От Комисията за защита на потребителите (КЗП) обаче категорично заявиха, че наказателна такса не бива да се удържа нито по новите, нито по заварените договори. Неустойката при заеми от 400 до 40 000 лв. отпадна с промяна в Закона за потребителския кредит, която е в сила от 3 януари.

Товарните влакове поскъпват в. Стандарт

Товарните влакове поскъпват. Превозите на багаж с вагони на БДЖ скочиха с 3%. Новите тарифи са в сила от началото на тази година, съобщиха за "Стандарт" от националната компания. Пренасянето на един тон товар на разстояние до 20 километра вече струва 2,64 евро без ДДС. Преди Нова година тарифата беше 2,55 евро на тон. Вдига се и минималното количество багаж, което може да се превозва с един вагон - от 5 на 7,5 тона на ос. Най-често вагоните са с по четири оси. Това означава, че дори да искате да превозите един тон, вече трябва да платите като за 30-тонен товар.

Федерацията на потребителите ще иска глоба за топлофикациите в. Дневник

Федерацията за защита на потребителите ще подаде жалба срещу топлофикациите до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, съобщи юристът от организацията Незрет Бабучев. Той обясни, че топлопреносните дружества са задължени да осигурят непрекъснатост на доставката и при нарушаване на това изискване на закона носят отговорност. Те си позволяват лукса да не изпълняват задълженията си и могат да бъдат глобени, твърди Бабучев. Според юриста това е и основанието, на което гражданите могат да заведат колективен иск срещу местната си топлофикация. Газопреносните дружества и топлофикациите могат да откажат да изпълнят задължението си само при настъпването на т.нар. форсмажорни обстоятелства и при такива не носят отговорност пред потребителите. Това означава да е настъпил тежък природен или социален катаклизъм - война, земетресение, наводнение, бунт, обясни Бабучев.

Туристите са се увеличили само "статистически" в. Дневник

Близо 15 на сто e ръстът на туристите, почивали в българските курорти през миналата година, съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и ще бъдат официално представени в края на месеца. "По предварителна информация няма сериозни промени на пазарите, от които идват най-много чужденци", каза още Крушкова. Традиционно България се посещава най-вече от гости от съседните държави - предимно Румъния и Гърция, следвани от туристи от Германия, Великобритания и Русия. Статистиката обаче отчита и т.нар. куфарни търговци, които на практика не са показател за сектора. Според туроператори добрите данни на НСИ за миналата година се дължат предимно на ръста през зимния сезон, който се измерва на по-ниска база. Зима 2006/2007 г. беше един от най-слабите сезони за ски курортите заради топлото време и липсата на сняг.

МО даде 28 млн. лева за рязане на снаряди в. Сега

Две фирми и един консорциум ще си разпределят 27 721 874 лв. за унищожаването на около 15 000 тона излишни боеприпаси. Един от печелившите е консорциум между фирмите "Берета Трейдинг" ООД и "Векс" ООД. Първата търгува с оръжие, а втората е регистрирана с дейност производство на подемни-транспортни машини и асансьори. Собственик на "Векс" ООД е казанлъшката "Вортекс" ЕООД, която е регистрирана като производител на въоръжение и боеприпаси. Другите две фирми са "ТЕРЕМ" ЕАД, която е 100 процента собственост на МО, и "Дунарит" АД в Русе.

Двойна такса вгорчи сватбата в. Стандарт

Освен ракията и сватбата вече ще струва повече пари на столичани. Общината реши да вдигне таксата за граждански брак. Всяка двойка, която поиска да си каже "да" извън ритуалната зала, ще трябва да брои на кметството по 270 лева. Това става ясно от новата наредба за такси и услуги на Столичната община. Ритуалът за златна или сребърна сватба в обредния дом пък вече ще струва 56 лева. Именуването на дете става 62 лв. при предишна цена от 55 лв. С един лев скачат и таксите за издаване на удостоверение за наследници и семейно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 02.09.22 г.
fallback