fallback

Около 8,4 млн. лв. преки загуби за българския бизнес дневно от спрения газ

За 44 големи фирми, които са на непрекъснат производствен процес, няма ограничение на подаването на газ

15:48 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Данни от 152 български фирми, на които е ограничено подаването на газ, сочат, че те имат общо около 8,4 млн. лв. преки загуби на ден, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев. Булгартрансгаз е ограничил подаването на посочените фирми, а подаването на газ за 72 фирми е спряно изцяло. За 44 големи фирми, които са на непрекъснат производствен процес, няма ограничение на подаването на газ.

За изминалото денонощие подаването на газ от Булгаргаз към страната е било в обем от 45% спрямо консумацията от 4 януари, когато нямаше ограничение, информира Станишев.

Към момента ефективното количество природен газ в газохранилището в Чирен е 540 млн. куб. метра, а общото нагнетено количество е 1,3 млрд. куб. м. Над посочените 540 млн. куб. м може да се тегли само в краен случай, тъй като налягането на газа се понижава, а освен това трябва да има и санитарен минимум от синьо гориво. При черпене на газ на денонощие от около 4 млн. куб. м може да се издържи около месец, след което ще трябва дневното количество на черпене да се намали допълнително.

Що се отнася до електроенергийната система, тя работи нормално и в момента изнасяме 625 мегаватчаса електроенергия.

Топлоподаването в цяла София би трябвало да се нормализира до утре на обяд. Към нормализиране върви и топлоподаването в страната, като по-сериозно е положението в Бургас, където при преминаването на мазут се е получила авария, която се очаква да бъде отстранена през тази нощ. В резултат на намаленото парно в страната в момента 84 училища са в дървена ваканция, но всички болници работят.

Относно бъдещите планове за по-добро осигуряване на страната със запаси от газ Станишев посочи, че вече е взето решение след пълното изчерпване на газа от находището в Галата, то да бъде превърнато в газохранилище, като се отделят и съответните инвестиции. Това газохранилище ще бъде по-голямо от Чирен. Тепърва ще се обсъжда въпросът за собствеността му, тъй като находището е частна собственост. Газохранилището може да бъде изцяло държавно, със смесена собственост, а дори и частно, но газът в него ще бъде собственост на държавата, а не както е в Украйна, където газът от хранилищата, с който в момента държавата се захранва, е руска собственост.

Премиерът съобщи още, че през миналата година за разширяване на капацитета на черпене на газ от Чирен са вложени 20 млн. лв., така че капацитетът е разширен с около една трета.

Относно строежа на отклонението от газопровода между Турция и Гърция за България Станишев коментира, че българската страна през изминалата година е била активна по въпроса за започване на строителството му, но от гръцка страна не е имало „ентусиазъм по въпроса“ и именно затова не е подписано споразумение между двете страни.

Петър Димитров допълни, че по всяка вероятност Гърция не бърза с построяването на въпросното отклонение, за което България сега ще иска средства от ЕС, защото капацитетът на този газопровод е ограничен и миналата година на моменти подаваният газ дори не е бил достатъчен и за Гърция. По изчисления на МИЕ строителството на отклонението, заедно с проектирането, може да бъде завършено за около година.

Според последната информация от представителите ни в Брюксел относно развоя на разговорите между ЕК и ръководствата на Газпром и Нафтогаз Димитров съобщи, че конкретна информация се очаква да има около 17 часа. Към момента се знае, че вместо разговорите да се водят тристранно, те се водят поотделно между страните и ЕК, което засега не се счита за добър знак.

Още по темата: Украинският посланик у нас потвърди, че Украйна не е спирала газа Кои публични дружества използват природен газ?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 07.09.22 г.
fallback