fallback

КЗК разреши на Global Finance да придобие 21% от Евроинс Иншурънс Груп

През август Global Financе осигури финансиране в размер на 24,6 млн. евро за увеличението на капитала на ЕИГ

11:56 | 08.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, с която люксембургската компания Базилдон Холдинг (собственост на Global Finance) ще придобие съвместен контрол над Евроинс Иншурънс Груп ЕАД - Етрополе, заедно с досегашния собственик Еврохолд България АД.

Сделката ще се осъществи, като Базилдон Холдинг закупи миноритарен пакет акции.

Председателят на Съвета на директорите на Евроинс Иншурънс Груп, Кирил Бошов, уточни за Investor.bg, че става въпрос за договорения по-рано тази година дял от 21% от капитала на компанията. През август Global Financе осигури финансиране в размер на 24,6 млн. евро за увеличението на капитала на Евроинс Иншурънс Груп, като в резултат придоби конвертируем дълг, който трябваше да бъде трансформиран в акционерно участие след разрешение от регулаторните органи. След днешното решение на КЗК това вече може да стане, каза още Бошов.

До момента придобиващото дружество не упражнява контрол върху други предприятия в България. Целта на сделката е разширяване дейността на Базилдон Холдинг на Балканите, уточняват от КЗК.

Проучването на комисията показва, че на пазара на имущественото застраховане и здравното осигуряване, косвено засегнатите дружества ЗД Евроинс АД и Евроинс – здравно осигуряване АД имат малък пазарен дял. В резултат на придобиването няма да се установи или засили господстващото положение на застрахователния пазар, като при доброволното здравно осигуряване не се очаква да настъпят никакви изменения.

КЗК счита, че предстоящата концентрация не би могла да попречи на ефективната конкуренция на съответните пазари, се казва още в съобщението.

Евроинс Иншурънс Груп консолидира застрахователните компании от портфейла на Еврохолд България. В структурата му влизат Евроинс – България, Евроинс - Румъния, Евроинс - Осигурувание (предишно наименование Макошпед Осигурувание) и Евроинс – Здравно осигуряване.

От началото на деншната борсова сесия акциите на Евроинс бележат спад от 6,67% до 2,80 лв., а тези на Еврохолд България регистрират лек ръст от 1,17% до 1,64 лв.  

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
fallback