fallback

Искаме пари от ЕС за два проекта за диверсификация на газоснабдяването

Става дума за построяване на отклонение към България от газопровода Турция-Гърция и за строеж на общ терминал за втечнен газ с Гърция

18:25 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

България ще иска финансова подкрепа от Европейския съюз за осъществяването на два инфраструктурни проекта, които да намалят зависимостта на страната от доставките на газ през Украйна, съобщи президентът Георги Първанов след приключването на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

По думите на Първанов този въпрос вече е поставен вчера пред председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.

Единият от двата проекта, които трябва да подсигуряват газоснабдяването на страната в средносрочен план, е започване на строежа на отклонение на газопровода Турция-Гърция до България, като отклонението ще е дълго около 70 км и снабдяването с газ по него може да бъде осигурено от Туркменистан, Азербайджан и Египет.

Другият проект е за построяване на общ терминал между България и Гърция за втечнен газ на гръцка територия, за който вече е осигурено снабдяването с газ от Египет.

Направено е необходимото да няма спиране на парното отопление в страната и да няма прекъсвания на електроснабдяването, увери президентът.

Той посочи, че е постигнат консенсус в средносрочен план да се разшири газохранилището в Чирен и по-нататък евентуално да се построи и ново газохранилище.

В дългосрочен план за диверсификация на газоснабдяването ще се разчита на проекта за газопровода „Южен поток“, подчерта Първанов. Днес е бил постигнат консенсус и за скорошно възобновяване на работата на ТЕЦ Бобов дол.

Относно лансираната вчера от президента идея за размразяване на един от двата спрени блока на АЕЦ Козлодуй, той коментира: „Нелепо е да се твърди, че няма връзка между сегашната газова криза и снабдяването с електроенергия. По тези въпроси трябва да се мисли в перспектива, а не да се чака ситуацията да стане още по-критична“.

Първанов изрази мнение, че непосредствено след приключване на газовата криза Булгаргаз трябва да предприеме мерки за търсене на съответното обезщетение от доставчиците си.

Президентът съобщи още, че въпросът за сигурността на газовите доставки ще бъде един от основните въпроси на предстоящата през април в София енергийна конференция на високо ниво, участието си в която вече са заявили 15 президента от Европа и Каспийския регион.

Съвсем скоро предстои газовият проблем да бъде обсъден и в Народното събрание, като правителството ще представи и конкретни предложения за решаването му.

По-рано днес се появиха информации за възможен скорошен изход от конфликта и пускане на природния газ още тази вечер, но засега те не са потвърдени официално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
fallback