fallback

ЕС предложи да наблюдава доставките на газ през Украйна

Възможно е предложението на ЕС да е резултат от проведен снощи телефонен разговор между Сергей Станишев и председателя на ЕК

15:22 | 07.01.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия предложи да изпрати наблюдатели в Украйна, които да измерват подаването на газ от страна на Русия. Това ще стане при съгласие на всички страни в конфликта, подчертава представителят на комисията Феран Тараделас, цитиран от Lenta.ru.

В проведен снощи телефонен разговор министър-председателят на България Сергей Станишев е настоял пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ЕС да излезе с позиция, която да помогне на Русия и Украйна да урегулират своите отношения във възможно най-кратки срокове.

Днес Газпром и Нафтогаз признаха, че всички доставки на газ през територията на Украйна са прекратени, но въпреки това двете страни в конфликта се обвиняват една друга за ставащото. По данни на Газпром Украйна напълно е преустановила транзита на газ по всички тръбопроводи, транспортиращи руски газ в Европа. От Нафтогаз пък твърдят, че руският газов концерн сам е прекратил доставките на топливо за Украйна.

Според заместник-председателя на Газпром Александър Медведев прекратяването на транзита на газ по украинските газопроводи може да доведе до сериозни повреди в газотранспортната система.

Сегашният газов спор е аргумент за Русия да поиска Европа да заеме ясна позиция за газопроводите Северен и Южен поток. Потърпевши от спирането на доставките на газ са няколко страни в Европа, между които Австрия, Унгария, България, Турция, Гърция, Хърватска, Чехия и Румъния. От прекъсвания на газоподаването са пострадали Германия, Италия и Франция.

Сергей Станишев коментира вчера, че международните договори би трябвало да се спазват и при двустранни конфликти, какъвто е този между Русия и Украйна, да не бъдат засегнати трети страни, още повече, че Украйна е подписала и т.нар. "енергийна харта", касаеща и сигурността на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 03.09.22 г.
fallback